RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hele Norges Egon Olsen

Sist oppdatert:
- Arve elsket å gå i kortbukser og vise frem sitt amputerte bein. Han var i godt humør til det siste, sier Olsenbanden-regissør Knut Bohwim.

(SIDE2): Skuespilleren Arve Opsahl døde søndag, 85 år gammel. Han var den siste gjenlevende av de fire, Carsten Byhring, Sverre Holm og Aud Schønemann, som utgjorde Olsen-banden.

Hvordan husker du Arve Opsahl? Send noen linjer til vår kondolanseprotokoll påvaktsjef@nettavisen.no

- Egon mer meg
- Han var veldig profesjonell. Arve visste hva han drev med og han var veldig organisert, sier Olsenbanden-regissør Knut Bohwim til Nettavisen. Bohwim var, foruten å være Opsahls regissør gjennom alle Olsenbande-filmene, også en god venn. Det var Bohwim som tok den danske Olsenbanden til Norge og gjorde den til en kjempesuksess.

- Opprinnelig hadde jeg faktisk tenkt Carsten Byhring (Kjell) som Egon, litt mer hjerne enn muskler. Men da jeg viste den danske Olsenbanden til Arve, sa han bare; den rollen skal jeg ha, ler Bohwim.

Filmserien om «Olsenbanden» startet i 1969, og ble avsluttet med «Olsenbandens siste stikk» i 1999. Hele 14 filmer ble det om de sjarmerende forbryterne.

Les også: Arve Opsahl er død - høydepunkter fra hans karriere

Underkjent som skuespiller
De to jobbet sammen for første gang på filmen «Operasjon Løvsprett» der Opsahl spilte figuren Bottolf. Også her kom hans store talent som sanger frem. Og Bottolfs låter ble rene landeplagen, så voldsomt at Opsahl en stund var redd for at det var det eneste han skulle bli husket for.

LES OGSÅ:

Mot i brøstet-kollega Nils Vogt: - Arve hadde glimt i øyet

Bohwim mener bestemt at Arve Opsahl ble underkjent som «seriøs» skuespiller fordi han ble så sterkt forbundet med revystilen. Men han roser skuespillerens evne til enhver tid ha kontroll på de reaksjonene han ønsket ut av publikum

- Det er vanskelig å få revyskuespillere ut av skuffen. Da jeg besøkte ham for tre uker siden på sykehuset sa Arve selv at man måtte nok ha vært innom Nationaltheatret for å få en St. Olavs orden. Arve var i veldig godt humør og la planer for fremtiden, sier han.

Fikk perm fra sykehuset
Sta var han også. Da den siste Olsenbanden-filmen ble spilt inn i 1998 var Opsahl så dårlig at han lå på sykehus. Men han fikk snakket seg til permisjon for å gjenta rollen som Egon en siste gang.

- Han ble innlagt igjen den dagen vi var ferdig med opptakene. Dagen etter ble beinet hans amputert. Arve lå i koma i tre måneder og vi trodde jo vi skulle miste ham da, sier Bohwim.

Isteden fikk Opsahl mange flere år. De to vennene bodde like ved hverandre og handlet på samme sted.

- Arve elsket å gå i korte bukser og vise frem beinet, humrer Bohwim som satte stor pris på Opsahl som venn.

- Men han hadde ikke så mye til overs for folk som kom bort til ham og sa «Vær litt morsom'a, Arve», men privat så var det alltid fryktelig morsomt å være sammen med ham, sier Bohwim.

Hvordan husker du Arve Opsahl? Send noen linjer til vår kondolanseprotokoll på vaktsjef@nettavisen.no

Fakta om Olsenbanden

Olsenbanden hadde sine røtter i Oslo, og det meste foregår der.

De bruker Kjells hus på Kampen i Norderhovdgaten som base. Til tross for utallige forsøk på det store kuppet ender det alltid med at banden blir stoppet, og Egon må i fengsel nok en gang.

Carsten Byhring (1918 - 1990) husker de fleste som Kjell i de 13 første «Olsenbanden»-filmene. Her var han gift med folkekjære Aud Schønemann som spilte Valborg. ( 1922 - 2006).

Sistemann i banden var Sverre Holm (1931 – 2005). Han spilte «Benny» i de 14 filmene om Olsenbanden.

Den siste filmen om Olsen-banden kom i 1998. Den komplette oversikten ser du under.

Filmene:
1969 Olsenbanden
1970 Olsenbanden og Dynamitt-Harry
1972 Olsenbanden tar gull
1973 Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok
1974 Olsenbanden møter Kongen & Knekten
1975 Olsenbandens siste bedrifter
1976 Olsenbanden for full musikk
1977 Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet
1978 Olsenbanden + Data-Harry sprenger verdensbanken
1979 Olsenbanden mot nye høyder
1981 Olsenbanden gir seg aldri
1982 Olsenbandens aller siste kupp
1984 ... men Olsenbanden var ikke død!
1998 Olsenbandens siste stikk

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere