RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pretty fly for a white guy

Foto: Roy Hilmar Svendsen (iBergen.no)
Sist oppdatert:
- Jeg digger grafitti, og syns det er godt tegnet, sier ordfører Herman Friele om hiphop-utgaven av seg selv.

(iBergen.no) : Flere steder i byen har det dukket opp såkalt streetart, laget med sjablonger, med dels kjente og svært forseggjorte motiver, blant annet av Helge Omen Kaizer fra Kaizers Orchestra. Men et av de som vekker mest oppsikt, er en fremstilling av selveste ordføreren i Bergen, Herman Friele, som er sprayet på innsiden av tunnelveggen under Smørsbroen.

- Veldig fint!
I kunstverket er kaffekongen fremstilt med lue og hendene i «West Side»-posisjon, og ordførerkjedet erstattet av en skikkelig bling-bling-lenke med svært dollartegn. Verket er signert 28 år gamle «Dolk», som er en kjent skikkelse i byens streetart-miljø.

Ordføreren selv er svært smigret over kunstverket.

- Jeg syns han har vært veldig, veldig flink. Skulle nesten tro han brukte bilder for å få det så likt. Veldig fint, sier Herman Friele til iBergen.no.

- Hvordan er det å se seg selv i full hiphop-positur?

- Artig! Jeg prøver jo å være talsmann for alle subkulturene i Bergen, ikke bare for finkultur som Harmonien og Festspillene. Her kjenner jeg meg absolutt igjen. For eksempel bruker jeg jo lue når det blaser og er kaldt. Det virker som om han har tatt forskjellige ting ved meg, og satt sammen i sitt uttrykk, sier Friele.

Vil lage «noe fantastisk»
I et intervju med nettstedet graffiti.no forklarte «Dolk» litt om hvordan han lager sine forseggjorte bilder.

- I gjennomsnitt bruker jeg ti timer på å kutte ut en stencil (sjablong, journ. anm.). Det å designe stencilen tar dobbelt så lang tid som selve skjæringen. På en av mine mest avanserte stenciler brukte jeg en uke, forteller 28-åringen fra Bergen.

Avslutningsvis lover han å lage noe helt fantastisk og grensesprengende før han gir seg i kast med andre uttrykksformer.

- Drivkraften er at jeg vil lage «kunst» som folk vil huske. Stor i kjeften sier du? Husk hvor jeg kommer fra, sier 28-åringen til graffiti.no.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere