RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kom hjem etter 55 år

(TV 2)
Faren voktet Quislings liv, og bestemoren spyttet etter ham. Først i 2005 kom han hjem til Bergen.

(iBergen.no) : Da Petter Kahrs var bare fire år, tok moren ham med seg og flyttet til Buenos Aires i Argentina. Der ble de gjenforent med Petters far, Sophus Kahrs, som hadde flyktet fra fangeleiren på Espeland etter krigen.

Sophus Kahrs var av tysk avstamming, og meldte seg inn i NS allerede i 1933. Under andre verdenskrig var han frontkjemper i Finland og Sovjetunionen, før han endte som leder for Vidkun Quislings livgarde.

Var stolt av faren
– Jeg har ingenting med det pappa gjorde, bortsett fra at jeg er sønnen hans. Men jeg er likevel stolt av ham, sier Petter Kahrs i dokumentaren «Krigens stesønn», som vises i kveldens Dokument 2 på TV 2.

VOKTET SVIKEREN: Sophus Kahrs (t.h.) var leder for Vidkun Quislings livgarde.
VOKTET SVIKEREN: Sophus Kahrs (t.h.) var leder for Vidkun Quislings livgarde.

Mens landsforræderen flyktet til Sør-Amerika med båten «Solbris», måtte Petter og hans mor bli igjen i Bergen. Der var livet alt annet enn enkelt. Familien på to ble hetset og utstøtt, også av sine nærmeste.

– Jeg traff min mor på gaten i Bergen med Petter i vogn like etter krigen. Da spyttet hun på vognen, forteller Petters mor Wilny i dokumentaren.

Lengtet alltid hjem
Til slutt så hun ingen annen utvei enn å følge etter mannen sin til Argentina, og starte et nytt liv på et sted hvor de ikke ble fordømt for Sophus’ nazifortid. I 55 år levde Petter Kahrs i Buenos Aires, men lengselen hjem stadig sterkere. Han fant seg aldri til rette i den søramerikanske storbyen, og bestemte seg tidlig for at han en gang skulle reise hjem og bosette seg i Bergen.

I november 2005 fikk Petter Kahrs oppfylt drømmen, og kunne flytte hjem til Bergen sammen med sin kone og deres lille sønn. Men livet i fødebyen ble langt fra så enkelt som han hadde håpet på. Han kunne heller aldri godta at faren ble dømt som landssviker.

- Ikke landssviker
– Han kjempet med tyskerne, men ikke for Tyskland. Det er ikke landssvik når regjeringen kom tilbake fra utlandet og dømte folk etter nye lover med tilbakevirkende kraft, sier Kahrs i dokumentaren. Der gir han også uttrykk for at han mener historien er skrevet av krigens seierherrer, som han mener var kommunistene, og at dommen mot faren var svært unyansert.

Filmen følger bergenseren fra 1997 og tiden rundt den vanskelige returen til Bergen, frem til Kahrs døde i september i fjor. Dokumentaren er regissert av Ørjan Karlsen, og produsert av Motlys Film.

«Krigens stesønn» sendes på TV 2 i kveld klokken 22.30.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere