RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjøen for de rike

Sist oppdatert:
Sjøen er ikke lenger for alle. Båt er ikke bare dyrt, det er svindyrt.

Galoppen i båtmarkedet de siste 5-6 årene har ført til fete og rike forhandlere og produsenter. Båtfolket har betalt det som blir forlangt, og vært glad til om de i det hele tatt har fått levert ny båt . På messen «Sjøen for alle» ligger 700 båter og frister kjøpelystne.

Messen åpnet dagen etter et nytt rentehopp fra Norges Bank. I dag er lånerenten for en båt på 10–12 prosent. Inngangsprisen for en middels familiebåt er rundt en million kroner. Det koster mellom 10 000 og 20 000 kroner å forsikre en båt pr år. Service og deler er overpriset. Drivstoff koster gull, og nye motorer må ha en spesiell blandingsolje til over 200 kroner per liter.

Båtplass i marina koster en halv årslønn. Minst.

Mange har trøstet seg med at hytte er enda dyrere og at verdiene har holdt seg. Men det er et tidsspørsmål før båtmarkedet får seg et krakk.

Bli med på debatten - se helt nederst!

Våte drømmer
Fremdeles heter Norges største båtmesse «Sjøen for alle». Årets messe er den største noen sinne. Tusenvis av kvadratmeter med nyheter og duppeditter. Et gigantarrangement med høy underholdningsfaktor. Men båtmessen på Lillestrøm er de våte drømmers marked. Mange ser, men færre kjøper. Det er blitt for dyrt.

Selgerne liker å fortelle om alle båtene de selger på messen, men kjøp av båt er en lang prosess. Det er som regel bare kontrakten som signeres på standen, akkurat det øyeblikket har høy reklameverdi!

Det ble importert båter for 1,35 milliarder kroner i fjor. De fleste tror at dette var toppen, og at båtfeberen neppe kan fortsette på samme høye nivå. De store messene i England, Tyskland og Sverige viser samme tendens. Det er langt mellom de reelle kundene.

Ord og begreper som nyheter er totalt utvannet i forhold til «Sjøen for alle». Båter som har vært vist på messer et halvår relanseres og presenteres som nyheter på Lillestrøm. Skrog som har vært avduket med PR show et sted blir avduket på nytt andre steder. Det er etter hvert vanskelig for kjøperne å forholde seg til de mange hundre modellene og båttypene som florerer og lanseres. Ta en titt i Båtguiden så skjønner du hva vi mener.

Bruktmarkedet
Det er ca 700 nye båter på «Sjøen for alle». Det har vært et rekordsalg av nye båter 6 år på rad. En konsekvens er at markedet nå flyter over av bruktbåter. Det er henimot 9000 bruktbåter til salgs akkurat nå. Bare på Finn.no er det 5 500 bruktbåter i alle prisklasser. I tillegg importeres det et stort antall båter fra Sverige og fra USA.

Prisene i bruktmarkedet har begynt å falle. Bruktbåtmessene merket dette sist høst. Det var de første messene på fem år der nøkternheten rådet.

Hva skjer med båtmarkedet? Bli med på debatten!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere