RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg sto bak 9/11

Sist oppdatert:
Khalid Sheik Mohammed sier han er ansvarlig for terrorangrepene i USA 11. september. Se video.

Se hele innslaget her på TV 2 Sumo

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Han sier også at han står bak en rekke andre al-Qaida terrorangrep, går det fram av en gjengivelse av en høring fra Guantanamo.

- Full styring
- Jeg var ansvarlig for 9/11-operasjonen, fra A til Å, sa Mohammed, da han forklarte seg gjennom en personlig representant, ifølge høringen.

Høringen fant sted lørdag i den amerikanske fangeleiren på Guantanamo-basen på Cuba.

Bali
Mohammed, som er pakistansk statsborger, sa også at han var ansvarlig for et angrep i 1993 på New Yorks World Trade Center, bombingen av en nattklubb på Bali i Indonesia, og et forsøk på å sprenge to amerikanske fly ved hjelp av skobomber.

-Jeg var driftsjef for sheik Osama (Osama bin Lande) for organiseringen, planleggingen, oppfølging og utførelsen av operasjonen 9/11, sa han vi gjennom sin forsvarer, som er en representant fra det amerikanske militære.

Gjengivelsen av høringen sier Mohammed var tilstede på høringen, som er til for å fastslå om han er en fiende av USA. Høringen betraktes som et første skritt på vei mot en siktelse, melder BBC.

Tortur
Menneskerettighetsorganisasjoner har hevdet at høringen ikke er noe mer enn en proforma-domstol for å tekkes kritikerne. Høringen holdes for lukkede dører. Amerikanske myndigheter har innrømmet at Mohammed har vært utsatt for avhørsmetoder som menneskerettighetsorganisasjoner karakteriserer som tortur. Blant annet har han blitt bundet til et brett og senket ned i vann. Metoden gir en følelsen av å drukne.

Terrormistenkt
Khalid Sheik Mohammed er en av 14 CIA-fanger som i lengre tid har vært mistenkt for å stå bak nettopp terrorangrepene på USA 11. september 2001.

Fangene ble overført til den amerikanske marinebasen i Guantanamo Bay på Cuba fra hemmelige CIA-fengsel andre steder i verden.

Mohammed har vært mistenkt for å ha planlagt angrepene og for å være den tidligere tredjemann i al-Qaida-hierarkiet. En annen mistenkt er Ramzi Binalshibh, som skal ha vært utpekt til å delta i kapringene 11. september.

Mohammed ble arrestert i Pakistan i 2003 og levert over til amerikanske myndigheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere