RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vraket Halvorsens favoritt

Bård Vegar Solhjell.
Bård Vegar Solhjell. Foto: Morten Holm (Scanpix)
Sist oppdatert:
Valgkomiteen i SV har innstilt Ingrid Fiskaa som ny 2. nestleder.

SVs valgkomite er splittet i nestlederstriden.

Fem av sju medlemmer i SVs valgkomite har innstilt Ingrid Fiskaa til nestledervervet. Mannen som regnes som partileder Kristin Halvorsens favoritt, Bård Vegard Solhjell, nådde ikke fram og fikk bare mindretallets to stemmer.

Det ble klart på en pressekonferanse på SVs partikontor i Oslo fredag ettermiddag. Der presenterte leder for SVs valgkomité, Aksel Hagen, valgkomiteens innstilling. SV skal velge nytt sentralstyre på sitt landsmøte 25. mars.

Stor uenighet
Det har vært stor uenighet innad i SV om hvem som skal være nestleder sammen med Audun Lysbakken.

Ingrid Fiskaa, som sitter i SVs sentralstyre, har gjort seg bemerket som en kritiker av den rødgrønne regjeringen, blant annet i spørsmålet om soldater i Afghanistan. Samtidig har Nato-tilhengeren Bård Vegar Solhjell (36) blitt regnet for å stå til høyre i SV.

Forsøkte å finne en ny kandidat
Hagen sa valgkomiteen forsøkte å finne en mer samlende kandidat enn Fiskaa og Solhjell.

- Vi brukte tid for å prøve å finne en tredje kandidat fordi vi ville forsøke å velge en ny nestleder enstemmig, sa Hagen på fredagens pressekonferanse.

Ifølge Hagen har en sentral del av diskusjonen i valgkomiteen vært hvor lurt det er at en ny 2. nestleder sitter i en sentral posisjon i forhold til regjeringen. Solhjell er statssekretær ved statsministerens kontor.

Ikke korrektiv
Fiskaa har flere ganger demonstrert mot regjeringens vedtak, sist da regjeringen vedtok å sende 150 soldater til Afghanistan.

- Med den politikken som er nå, bidrar vi til å opprettholde krigsherrenes makt, uttalte Ingrid Fiskaa til Nettavisen i forbindelse mot en demonstrasjon i regi av Fredsinitiativet tidligere denne måneden.

Ifølge Hagen er ikke Fiskaa valgt fordi hun kan være et korrektiv til regjeringen.

- Det er en fordel at nestlederen sitter utenfor regjeringen, samtidig som det kan være en fordel å sitte innenfor. Det har vært de ulike måtene å tenke på som har vært kjernen i diskusjonen, sier han.

Hagen avviser at Kristin Halvorsen selv ønsket Solhjell som 2. nestleder.

- I jobben min som leder for valgkomiteen har jeg ikke merket at SV-lederen skal ha hatt antipati eller sympati for noen av kandidatene, sier han.

Ingrid Fiskaa, leder i Fredsinitiativet og sitter i SVs sentralstyre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere