RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rødere kommuner

Sist oppdatert:
Fremskrittspartiet og Høyre ville fått flertall i 19 kommuner dersom det var valg i dag. Det er under halvparten av hva de lå an til for bare en måned siden.

Beregninger TV 2 har gjort på grunnlag av kommunevalgbarometeret for februar viser at de to partiene på høyresiden ville mistet flertallet i 25 kommuner, hvor de lå an til å kapre makt for en måned siden.

Frp taper mest
Det er Fremskrittspartiet som går mest tilbake på Kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget i samarbeid med Kommunal Rapport og TV 2. Partiet går tilbake med hele 5,2 prosentpoeng til 18,7 prosent. Samtidig går SV mest frem med 3,2 prosentpoeng til 11,5 prosent.

Selv om Høyre går frem med 1,8 prosentpoeng til 17,5 prosent, er de to partiene på høyresiden svekket i forhold til januar, og ville dermed mistet muligheten til å samarbeide om å ta styringen i en rekke kommuner.

Søviknes alene
I følge TV 2s beregninger ligger Frp i dag an til rent flertall i Os kommune i Hordaland.

Tidligere nestformann i partiet Terje Søviknes er i dag ordfører i kommunen, uten å ha rent flertall.

Frp + Høyre
Selv om de to partiene på høyresiden går tilbake ligger de i følge TV 2s beregninger an til å kunne få flertall sammen i Asker, Bærum, Oppegård, Hole, Svelvik, Haugesund, Sund og Stordal, med Høyre som største parti.

I Rygge, Drammen, Nøtterøy, Sandefjord, Tjøme, Sola, Austevoll, Stranda, Sula og Ørskog ligger de to partiene an til flertall med Frp som største parti.

Vippepartiene
Selv om Kristelig Folkeparti bare får en oppslutning på 4,9 prosent på kommunevalgbarometeret, og Venstre får 5,4 prosent, er det disse to partiene som i stor grad kommer til å avgjøre hvor mange kommuner som skal styres av ikke-sosialistiske partier, og hvor mange steder Fremskrittspartiet skal være med å styre, og hvor mange ordførere Frp vil kunne få.

Dersom Frp og Høyre får støtte fra KrF vil de tre partiene i følge TV 2s beregninger kunne få makten i Råde, Våler, Enebakk, Ski, Hemsedal, Hol, Øvre Eiker, Stokke, Tønsberg, Arendal, Birkenes, Grimstad, Vegårdshei, Farsund, Mandal, Lindesnes, Lyngdal, Vennesla, Stavanger, Sandnes, Gjesdal, Klepp, Lund, Rennesøy, Sokndal, Time, Tysvær, Bømlo, Fedje, Fjell, Sveio, Ålesund, Skodje, Molde, Aukra, Hitra, Andøy og Nordreisa.

I Midsund, Sandøy, Balestrand og Gulen viser TV 2s beregninger an til at Høyre, Venstre og KrF ligger an til å få flertall.

En konstellasjon bestående av Frp, Høyre og Venstre ligger an til flertall i Lier, Bykle, Hareid, Flatanger og Lødingen, mens Venstre i følge beregningene ligger an til å få flertall alene på Smøla.

Hovedstaden
Dersom de tre tdiligere regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre går sammen med Fremskrittspartiet vil det gi dem flertall blant annet i Oslo, hvor Høyre ligger an til å bli største ikke-sosialistiske parti.

Beregningene til TV 2 viser at de fire også ligger an til flertall i Lørenskog, Frogn, Askim, Hobbøl, Nedre Eiker, Stokke, Bamble, Seljord, Ål, Lillesand, Iveland, Flekkefjord, Kristiansand, Kvinesdal, Sirdal, Søgne, Strand, Finnøy, Hjelmeland, Askøy, Etne, Lindås, Masfjorden, Meland, Askovoll, Giske, Ulstein, Sykkylven, Vestnes, Fræna, Rauma, Lenvik,

Dersom de fire også sikrer seg støtte fra Pensjonistpartiet vil de også få flertall i Moss og Ullensaker. Sammen med Kystpartiet vil de også ha flertall i Vanylven, mens Demokrtaene er på vippen i Sogndalen.

Mye rødt
Nord for Trondheim ligger de ikke-sosialistiske partiene bare an til å få flertall i fire kommuner, det er Nordreisa, Andøy, Lødingen og Flatanger.

I rundt 50 kommuner ligger bygdelister og Kystpartiet an til å komme på vippen. Dermed ser det i dag ut som om mindre enn hver fjerde kommune får ikke-sosialistisk flertall.

Om beregningene
Beregningene er fortetatt av TV 2 på grunnlag av Kommunevalgbarometeret for februar som TNS Gallup har laget i samarbeid med Kommunal Rapport og TV 2, ut fra forutsetningen om at oppslutningen om de enkelte partiene vil følge utviklingen på landsbasis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere