RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dømt for politivold

Foto: Farid Ighoubah
Sist oppdatert:
Retten mente politibetjent gikk over grensen da han slo en arrestant flere ganger i hodet.

(iBergen.no) Men den 37 år gamle erfarne politimannen slipper fengsel for volden.

- Han var rabiat
Politimannen ble tiltalt for vold og grov uforstand i tjenesten, etter at han i april 2005 brukte unødvendig mye vold under en arrestasjon av en mann i Bergen sentrum. 37-åringen slo ham med knyttet neve flere ganger i bakhodet.

- Jeg slo fordi han var helt rabiat! Det var nødvendig, hevdet 37-åringen i sin forklaring i retten forrige uke.

- Var veldig sint
Men det var Bergen tingrett uenig i.

«Tiltaltes etterfølgende maktbruk ved slag i hoderegionen, kan etter rettens oppfatning, vanskelig anses som annet enn rettstridig maktbruk.» skriver retten i den knusende dommen mot politimannen.

Politiloven åpner for muligheten av bruk av vold mot vanskelige arrestanter, men da politibetjenten forsøkte å få kontroll på den sprellende psykiatriske rusmisbrukeren, gikk han utover grensene for det som er tillatt.

- Politimannen var veldig sint og tok pågripelsen personlig. Han ble for sterk for meg, forklarte den 31 årige arrestanten i politiavhøret.

- Unødvendig
- Jeg opplevde slagene som unødvendige, og jeg reagerte fysisk på det. De var i ferd med å få kontroll på situasjonen, så slo politimannen med knyttet neve fire til fem ganger. Fornærmede sprellet en del, men jeg så ikke at han traff politiet med verken slag eller spark. Da flere politibetjenter kom til, så det ut som de begynte å kjefte på sin kollega. Det styrket min oppfatning om at behandlingen ikke var riktig, forklarte et vitne til hendelsen, og la til at 31-åringen hadde ropt på hjelp og sa han var redd.

Hun ble så oppbrakt av tumultene like utenfor kjøkkenvinduet sitt, at hun valgte å rapportere politibetjenten neste dag. Saken ble etterforsket av Spesialenheten for politisaker og endte med et forelegg på 6000 kroner, som 37-åringen ikke aksepterte. Voldssaken ble dermed prøvet for retten, som kom fram til samme konklusjon som Spesialenheten.

- Burde visst
«Selv om det er spillerom for feilvurderinger, finner retten at tiltaltes maktbruk ved anvendelse av knytteneveslag i hodet anses klanderverdig i en slik kvalifiserende grad at det må betegnes som ”grov uforstand i tjenesten”. Som politibetjent må tiltalte være klar over grenser for lovlig maktanvendelsen og han må sterkt bebreides for sin opptreden og mangel på aktsomhet. Han handlet grovt uaktsomt.» heter det i dommen.

Boten ble imidlertid redusert til 5000 kroner. Han må også betale 3000 kroner i saksomkostninger.

Tidligere rettssak
Det er ikke første gang politioverkonstabelen har møtt i retten i forbindelse med en pågripelse. I oktober i fjor vitnet han i Bergen tingrett i en sak mot en 17-åring som slo seg vrang på nyttårsaften. Den stupfulle 17-åringen slo til politimannen da han forsøkte å roe ham ned. De to havnet i basketak på bakken før gutten ble overmannet og satt i fyllearresten. 17-åringen fikk 45 timers samfunnsstraff.

Det har ikke lykkes iBergen.no å få kontakt verken med forsvarer Erik Johan Mjell eller politimester Ragnar Auglend i dag.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere