RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV-ere raser mot Enoksen

Foto: Berit Almendingen
Sist oppdatert:
Det er fullt opprør mot statsråd Odd Roger Enoksen fordi han går imot Soria Moria-løftene om CO2-rensing av Kårstø.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) har foreslått at det ikke skal bygges fullskala renseanlegg på Kårstø før etter at CO2-fangstanlegget på Mongstad står klart i 2014 ifølge Dagsavisen.

Olje- og energiministeren vil bruke erfaringene fra Mongstad før det bygges noe på Kårstø. Problemet er bare at det i Soria Moria-erklæringen heter at «Regjeringen vil sørge for at arbeidet med å etablere et fullskala anlegg for CO2-fjerning på Kårstø startes, og bidra økonomisk til dette. Målet er at fjerning av CO2 skal skje innen 2009».

Enkelt
Hvis Enoksen går videre med planene om å vente med Co2-rensing av Kårstrø til etter 2014, vil det få SV-ere i harnisk landet over, skriver Aftenposten.

- Det var ikke blitt noen regjeringserklæring på Soria Moria med det Enoksen nå foreslår. Så enkelt er det, sier en sentral SV-politiker til Aftenposten.

Vedkommende ønsker å være anonym.

Et argument for å utsette fristen for rensing er at norske bedrifter trenger tid for å utvikle flere anlegg for CO2-fangst på en gang.

- Å utsette Kårstø i årevis for å sikre norske løsninger, er uaktuelt for SV, sier en annen anonym SV-kilde til avisen.

Står bak
SVs Akhtar Chaudhry, som sitter i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, vil ikke kommentere saken.

-Det eneste jeg kan si er at vi er i en prosess. Når vi har konkludert, vil vi orientere offentligheten om vår konklusjon, sier han til Nettavisen.

-Men hva med forpliktelsene som ligger i Soria Moria-erklæringen?

-Vi har klare forpliktelser i Soria Moria. Hele regjeringen står bak dem, sier han.

Balanse
Tirsdag møtes Sps sentralstyre. Senere på dagen møtes partigruppen på Stortinget.

- Det er ingen tvil om at det er et sterkt engasjement i Senterpartiets stortingsgruppe for å få til rensing på Kårstø så raskt som mulig. Vi har luftet ulike forslag. Nå har vi behov for å drøfte ulike alternativer, sier parlamentarisk leder Magnhild Meltveit Kleppa til Nettavisen.

Hun understreker at hensynet til norsk industri teller sterkt med i vurderingen.

- Dette er en komplisert sak. Det er viktig å ivareta miljøforpliktelsene, men det er også viktig å finne en balansegang i økonomien i det, sier Sps 1. nestleder og sentralstyremedlem Lars Peder Brekk til Dagens Næringsliv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere