RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidenes strilesuksess

(Vinskvetten)
Vinskvetten har solgt 140.000 plater, uten at noen på Østlandet vet hvem de er.

(iBergen.no) :– Det er rett og slett helt utrolig. I utgangspunktet var jo det å gi ut plate bare en fjern drøm. Da vi begynte med dette på 70-tallet, var det rimelig uten mål og mening, og bare fordi vi syntes det var gøy å drive med revy, sier bassist Gunnar Låstad til iBergen.no.

Låstad, som lyder Vinskvett-navnet Ruball Skjetåsen, kom med i revygruppen SalhusVinskvetten tre år etter at Bjørn Jensen og Jarle Farestvedt var med på å grunnlegge gruppen i miljøet rundt idrettslaget Norna Salhus.

Takker Peder'n for suksessen
Bandet bestod i starten av over ti medlemmer, og blant tidligere medlemmer finner vi blant informasjonssjefen i NHO, Finn Langeland, hans brødre Knut og Stein Langeland, som begge er journalister i Bergens Tidende, samt deres BT-kollega Kjell Østerbø, som er broren til Vinskvettens Øyvind Østerbø.

NAKENHJELP: Vinskvetten fikk hjelp av Naken-Lene til å lansere sin plate 'Stapp-Mett'
NAKENHJELP: Vinskvetten fikk hjelp av Naken-Lene til å lansere sin plate "Stapp-Mett"

Først i 1988 kom gruppens første plate, med det treffende navnet «Platå». Utgivelsen solgte greit nok i Bergensområdet. Men da sangen om Peder Fergebillettør plutselig ble en radiohit, skjøt salget i været. Totalt er det blitt syv plater, som ifølge Låstad har solgt i utrolige 140.000 eksemplarer – nesten ene og alene på Vestlandet.

–«Fergebillettøren» gjorde susen for oss. Etter det bare ballet det på seg, sier Låstad.

Får ros av musikkbransjen
Like før jul kom Vinskvettens første dvd-utgivelse ut. Til tross for at to ukers forsinkelse gjorde at den kom litt skjevt ut i forhold til julehandelen, har dvd’en solgt i smått imponerende fem tusen eksemplarer – nok en gang kun på Vestlandet.

– Det er veldig bra. Det er nok ikke mange som når et så høyt tall. Markedet for musikk-dvd er lite i Norge, og det skal veldig mye til å lykkes. Så dette er et tall Vinskvetten bør være svært godt fornøyde med, sier salgsdirektør Harald Tømte i Universal Music Norway til iBergen.no.

– Samtidig nyter Vinskvetten godt av patriotismen på Vestlandet. De har en veldig sterk lokal forankring, og selger noe helt imponerende i Bergensområdet. Vi ser det samme litt lenger nordpå nå, med suksessen til Vassendgutane, sier Tømte.

Vinskvetten er for tiden inne i en pause, men planlegger nytt show på Ricks i løpet av 2008.

– Det vil trolig bli et best of-show, med mange gamle låter, sier Låstad.

NYTT SHOW: Jarle Farestveit og Bjørn Jensen, her fotografert på scenen på Ricks i 2005.
NYTT SHOW: Jarle Farestveit og Bjørn Jensen, her fotografert på scenen på Ricks i 2005.

Satser på ny dvd
Men før den tid, skal bandet prøve å samle sammen nok arkivmateriale til en ny dvd-utgivelse, denne gangen med gamle opptak.

– Vi har veldig lyst til å rote opp gammelt stoff, gamle videoklipp og kanskje noen fjernsynsopptak til en ny dvd. Blant annet sitter NRK på en del opptak. Målet er å få tak i alt slikt, men det koster jo penger, sier Låstad til iBergen.no.

Karane fra Rothålå jakter blant annet på NRK-programmene «Strandhogg» fra Fedje i 1981, og Vinskvettens eget program, «Livet i Rothålå» fra 1984. Gruppen har også en del materiale i sine egne arkiver. Ifølge Låstad har Vinskvetten private opptak av showene sine fra 1997 og oppover, men de trenger mer fra gamle dager og ber om bidrag fra folk som måtte sitte på hjemmevideoopptak av gruppen.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere