RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vraket Valla ikke skuffet

Sist oppdatert:
Gerd-Liv Vallas karriere som leder av Aps valgkomité er over. Sigbjørn Johnsen blir leder. - Jeg er ikke skuffet, sier Valla.

SØRMARKA (Nettavisen): Det ble klart etter partiets sentralstyremøte på LOs konferansesenter utenfor Oslo mandag.

Dette er første gang på 32 år at LO-lederen ikke får det prestisjefylte vervet.

- Sentralstyret har drøftet valgkomiteen, og foreslår Sigbjørn Johnsen som leder for valgkomiteen, sier Jens Stoltenberg på en pressekonferanse mandag kveld.

Les også: Han skal granske Valla

På spørsmål fra Nettavisen sier Stoltenberg at Gerd-Liv Valla ikke var kandidat under det fire og en halv time lange møtet mandag.

- Vi var enstemmige om dette. Gerd-Liv Valla har ikke uttrykt noe ønske om å være leder av valgkomiteen. Sentralstyret har gått enstemmig inn for Sigbjørn Johnsen som leder. Det er en løsning vi står samlet om, sier Stoltenberg til Nettavisen.

- Samlende figur
Stoltenberg sier det er tre grunner til at Gerd-Liv Valla ikke blir foreslått som ny leder for valgkomiteen. En av grunnene er dobbeltrollen hun ville fått som både medlem av sentralstyret og leder av valgkomiteen.

- Den ene grunnen er de prinsippielle betenkelighetene med denne dobbeltrollen. Disse betenkelighetene har alltid vært der, men de har blitt tillagt mer vekt denne gang, sa han.

- Jeg vil understreke at dette er første gang hun er i sentralstyret. De forrige gangene hun har vært leder for valgkomiteen, har hun ikke sittet i sentralstyret. I tillegg er Johnson en god og samlende kandidat. Og som jeg har nevnt, ønsker Valla å bruke tid og krefter på LO nå, la han til.

Han understreket at han fortsatt ønsker Valla som medlem av sentralstyret, men at sentralstyret ser det som uheldig at en som sitter i sentralstyret skal lede valgkomiteen som innstiller på kandidater til det samme styret.

Ifølge Stoltenberg tok diskusjonen om valgkomiteen rundt tre kvarter. Resten av møtet gikk med til å drøfte flere programforslag.

- Ikke skuffet
Etter pressekonferansen fortalte Gerd-Liv Valla at hun ikke er skuffet over sentralstyrets innstilling.

- Jeg er ikke skuffet. Det har aldri vært nødvendig for meg å være leder av valgkomiteen. Jeg var inne på tanken i høst at den er krevende, sier Valla.

Valla ønsket ikke å svare på Nettavisens spørsmål om når hun bestemte seg for at hun ikke var kandidat til ledervervet.

- Det har vært en veldig interesse rundt dette, og det jeg og Jens har snakket om, men det har jeg ikke tenkt å si noe om, svarer Valla.

Hun ville heller ikke svare på om Yssen-saken var grunnen til at hun ikke ble nominert:

- Vi har hatt en diskusjon i sentralstyret og kommet med en innstilling etter en helhetsvurdering.

Lang fartstid i Ap
Sigbjørn Johnsen er en kjent figur i Arbeiderpartiet med en rekke verv gjennom tre tiår. Han kom inn på Stortinget i 1977 etter å ha vært vararepresentant siden 1973. Siden har han sittet i Forsvarskomiteen, Finanskomiteen og Justiskomiteen. I perioden 1990 til 1996 var han finansminister.

Siden 1997 har Johnsen vært fylkesmann i Hedmark.

- Ingen kommentar
Verken Jens Stoltenberg eller partisekretær Martin Kolberg har ønsket å kommentere konflikten mellom Valla og Ingunn Yssen. På kveldens pressekonferanse stod Stoltenberg fast ved at dette er en intern sak for LO.

- Dette er en personalsak i LO, og jeg har vært klar på det hele tiden. Det må håndteres som det, og skal ikke behandles i Arbeiderpartiet.

Ser frem til gransking
LO-lederen ankom sist til Sørmarka av sentralstyre-medlemmene klokka 14.00 mandag. Hun kommenterte ikke kandidaturet sitt til valgkomiteen, men var positiv til granskingen som Yssen-utvalget skal sette i gang.

- Jeg ser fram til granskingen, det har jeg sagt siden 17. januar, sa Valla.

Mandag ble det klart at Jan Fougner (46) skal lede granskingen av Valla/Yssen-saken. Han får med seg Nils Erik Lie, førstelagmann i Borgarting lagmannsrett, og advokat og professor dr. juris Kristin Normann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere