RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En rein bløff

Sist oppdatert:
Ifølge reineiere og bønder foregår det et ufattelig blodbad i norsk utmark. Rovdyrpolitikken premierer løgn og svindel.

(NA24-KOMMENTAR:) Aftenposten kunne mandag melde at reineiere i Finnmark hevder at rovdyr tok nesten 45.000 rein i fjorårssesongen. Fylkesmannen nekter å tro på tallene, og vil bare gi erstatning for 5917 dyr, eller 13 prosent av de påståtte tapene.

Vi står altså overfor en situasjon hvor reineierne enten bløffer eller blir grovt snytt når det gjelder tildeling av rovdyrerstatning fra staten.

For det er selvsagt på grunn av erstatning for dyr som er tatt av rovdyr disse tallene i det hele tatt frembringes. I henhold til norsk lov erstatter staten verdien av dyr tatt av rovdyr, men ikke dyr som dør på beite av andre grunner.

Mistenkelig
Det er selvsagt ikke lett for en utenforstående å vurdere sannhetsgehalten i tapsrapportene, men det er temmelig mistenkelig at det bare er dokumentasjon for 415 rovdyrtap av rein. Det er under 1 prosent av de innmeldte tapene.

Også sett i forhold til rovdyrbestanden og mengden rein, fremstår tapsrapportene som nærmest absurde. Ti jerver skal for eksempel har drept nesten 3500 reinsdyr.

De offisielle bestandstallene fra en årlig telling i mars og april viste i fjor 168.448 rein, ifølge Aftenposten. Det betyr altså at rundt hver fjerde rein blir tatt av rovdyr på ett år.

Selv etter at myndighetene altså nektet å godta 87 prosent av tapsmeldingene, utbetales det over 12 millioner kroner i erstatning.

Situasjonen er ekstrem når det gjelder rein, men også når det gjelder sau er det et voldsomt misforhold mellom påviste rovdyrtap og antallet erstatningskrav. Også her kutter myndighetene kraftig før pengene utbetales. I Oppland er kravene 25 ganger så høye som påviste tap, ifølge en tidligere artikkel i Aftenposten.

Oppfordrer til svindel
Dette er åpenbart et svært dårlig system. For det første premierer det juks og svindel, og skader dem som er ærlige. For det andre har reineiere og sauebønder null incentiv til å ta vare på dyrene.

For det tredje er det et system hvor myndighetene åpenbart legger til grunn at det jukses, uten å gjøre noe alvorlig for å endre systemet.

Når 87 prosent av erstatningskrav blir avvist, burde det jo resultere i full alarm, granskning og politietterforskning. Hvis du søker barnetrygd for 20 barn født med tre måneders mellomrom, blir ikke resultatet at du får trygd for to barn, men at du blir anmeldt for trygdesvindel.

Når det gjelder rovdyrtap har man tilsynelatende en stilltiende forståelse om at reineierne rapporterer det myndighetene åpenbart mener er vilt overdrevne tall, og så kuttes disse kraftig før erstatning utbetales.

Må endres
I utgangspunktet kan man jo spørre om det er riktig at staten betaler erstatning fordi en privat næringsdrivende har tap på sin virksomhet, men selv om man aksepterer at dette er en pris man betaler for å ha rovdyr i Norge, kan det tenkes flere endringer.

Kanskje må dyrene beskyttes bedre. Et alternativ kan også være å betale ut en kompensasjon basert på rovdyrtettheten i et område, uavhengig av eventuelle tap, så blir det opp til bonden eller reineieren å beskytte dyrene på best mulig vis. Kanskje kan også teknologi, i form av radiomerking eller annet, gi bedre oversikt i fremtiden.

Uansett: Dagens system er et skoleeksempel på feil insentiver, og må endres.

Det dreier seg jo også om dyrevern. Ikke bare blir angivelig en fjerdedel av tamreinen drept hvert år. I tillegg må det jo ligge en gjeng grotesk forspiste og overvektige rovdyr rundt på norske vidder og heier.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Uff, nå går det bra igjen
Er Fredriksen et monster?
«Allo, allo, it’s the French resistance»
Bankenes «rådgivning»
Lykkelig som rik?
Det koker – gi gass!
Fire fantastiske år
Putins jerngrep
Den uviktige prosenten
Ny Asia-krise?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere