RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rødgrønt flertall

Sist oppdatert:
For første gang på nesten et år har regjeringspartiene flertall på TV 2s Gallup.

Statsminister Jens Stoltenberg smiler fornøyd etter en solid opptur for Arbeiderpartiet, som går frem med hele 3,2 prosentpoeng til 35 prosent. Det er partiets høyeste oppslutning siden jubelrusen i månedene etter valgseieren i fjor høst.

Glad statsminister
Aps oppslutning øker både blant kvinner og menn, og for første gang på svært lenge er Arbeiderpartiet største parti hos begge kjønn og i alle aldersgrupper.

- Jeg er glad for fremgangen og det henger sammen med at vi holder valgløftene, men jeg vet at meningsmålinger svinger, sier statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Samtidig går Senterpartiet frem med 0,7 prosentpoeng til 6,6 prosent, mens SV går tilbake med 0,4 prosentpoeng til 7,2 prosent på målingen TNS Gallup har laget for TV 2.

Rød-grønt Storting
Et valg i dag ville for første gang siden februar i fjor ha gitt de rødgrønne partiene flertall i Stortinget. Ap ville fått 65 mandater (+ 4), Senterpartiet 11 (som ved Stortingsvalget i fjor høst) og SV 12 mandater (- 3), til sammen 88, mens de borgerlige opposisjonspartiene ville fått 81 mandater. Frp ville blitt største opposisjonsparti med 41 mandater (+ 3), Høyre ville fått 28 (+ 5), KrF 10 (- 1) og Venstre 2 mandater (- 8).

- Det er godt å se at det er flertall og at Ap går litt frem, men det er bare en måling, og det er alltid slik at valgresultatet som avgjør, sier statsminister Stoltenberg.

Han legger imidlertid ikkje skjul på at han er svært glad over tallene i TV 2s ferske januargallup.

Henter fra Frp
Bakgrunnstallene viser for første gang på lenge at Arbeiderpartiet klarer å hente like mange velgere tilbake fra Fremskrittspartiet som de mister til rivalen på høyrefløyen. I tillegg henter Arbeiderpartiet flere velgere fra de andre Stortingspartiene enn de avgir, med unntak av Høyre.

Senterpartiet har mer lojale velgere enn på lenge. Åtte av ti som stemte på partiet i fjor høst ville gjort det igjen. Partiets problem er at absolutt ingen av velgerne som stemte på andre Stortingspartier ville ha gitt sin stemme til Senterpartiet i dag.

Sosialistisk Venstreparti har problemer med å holde på sine egne velgere fra i fjor høst. Svært mange av dem har satt seg på gjerdet, i tillegg til at SV mister mange velgere til Ap og Frp.

Festen over?
For Siv Jensen er målingen langt fra like lystig som for statsministeren. For tredje måned på rad går Frp tilbake, og får med 24,1 prosent sin laveste oppslutning på et år.

Selv om tilbakegangen fra desember bare er på beskjedne 0,8 prosentpoeng, bekrefter målingen at partiet ikke lenger har like godt tak på velgerne som store deler av fjoråret.

Bakgrunnstallene viser at Frp er et mindre attraktivt parti for velgere som stemte på andre partier i fjor høst enn de har vært på lenge.

Høyre tilbake
Høyre går betydelig tilbake etter en stor opptur på det siste partibarometeret før jul .

Partiets oppslutning faller med to prosentpoeng til 16,0, etter at de i desember kunne notere seg for sin høyeste oppslutning på to år.

Tilbakegangen for Høyre skyldes at mange velgere som stemte på partiet i 2005 har satt seg på gjerdet, samtidig som Høyre har blitt mindre attraktivt for velgere som ikke stemte ved forrige Stortingsvalg.

Små i sentrum
Kristelig Folkeparti går tilbake 0,5 prosentpoeng til 5,8 prosent. Bakgrunnstallene viser at partiets problem er at det fremdeles er få som stemte på andre partier i fjor høst som vil gi sin stemme til partiet.

Venstre er fortsatt under sperregrensen med 3,9 prosent (+ 0,1). Partiet sliter med lite lojale velgere, samtidig som mange tidligere Venstre-velgere sier de ville ha stemt Høyre.

RV får en oppslutning på 0,6 prosent, Kystpartiet 0,3 og andre partier og lister 0,5 prosent.

Partibarometeret er laget av TNS Gallup ved telefonintervju av 968 personer med stemmerett i tidsrommet 2. - 7. januar 2007.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere