RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må ikke glemme Sør-Afghanistan

Foto: Ole Berthelsen/Nettavisen
Sist oppdatert:
- Den norske satsingen i Nord-Afghanistan betyr ikke at vi kan glemme utviklingen i sør, mener forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

OSLO MILITÆRE SAMFUND (Nettavisen): - Dersom Nato ikke etablerer den nødvendige sikkerhetsparaply, så blir det heller ingen økonomisk og sosial utvikling, Det er vanskelig å se at alternativet til at Natos nærvær vil være noe annet enn borgerkrig, sa Strøm-Erichsen i sitt nyttårsforedrag i Oslo Militære Samfund mandag.

Hun understreket at Norge fokuserer innsatsen i Nord-Afghanistan, men at det kan bli aktuelt å trå til i sør.

- Satsingen i nord betyr ikke at Norge prinsipielt avviser detakelse også i Sør-Afghanistan. Isaf-operasjonen er én, helhetlig operasjon, som dekker hele Afghanistan, og vår reaksjonsstyrke i Masar e-Sharif kan i kritiske situasjon også brukes i sør, sa hun.

Spredning
Ifjor sa Regjeringen nei til forespørselen fra Nato om å sende spesialsoldater til Sør-Afghanistan, men holdt muligheten åpen for å gjøre det ved en senere anledning.

- Vi må alltid vurdere forespørsel som kommer ut fra situasjonen som er, sier Strøm-Erichsen..

Overfor Nettavisen understreker Strøm-Erichsen at det ikke er aktuelt å etablere en egen norsk styrke i sør.

- I så fall vil vi spre oss på mange områder. Det er viktig at de andre landene som deltar i Afghanistan kan stole på at vi gjør det vi skal gjøre. Vi skal være i Nord-Afghanistan, men hele tiden vurdere situasjonen fortløpende, sier hun.

Energi
I foredraget «Verdier verd å verne» understreket Strøm-Erichsen at hovedfokuset er på nordområdene. Hun lovte at Forsvaret vil bli styrket med 1000 stillinger i nåværende langtidsperiode. Samtidig vil Forsvaret i nord få flere helikoptere og en sterke kystvakt for å øke tilstedeværelsen i nord.

- Det handler også i stor grad om energi, sa Strøm-Erichsen.

- I det internasjonale energimarkedet oppfattes Norge som en stabil leverandør. Sammenliknet med en rekke av verdens andre olje- og gassregioner er nordområdene preget av samarbeid og politisk stabilitet, sa hun.

Verneplikt
Forsvarsministeren mente det pressede arbeidsmarkedet styrket argumentet for å beholde verneplikten. Samtidig reiste hun spørsmålet om verneplikt for kvinner.

- Er det noen god grunn til at ikke de best kvalifiserte unge kvinner også skal få delta på lik linje med unge menn? spurte hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere