RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blink fra Borat

Sist oppdatert:
Hvem som er den sykeste av journalisten Borat og det samfunnet han besøker kan saktens diskuteres.

Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of Kazakhstan – Storbritannia 2006. Regi: Larry Charles. Med: Sacha Baron Cohen, Jay Roach og Pamela Anderson.

Aldersgrense: 11 år.

Denne homofobe og mannssjåvinistiske reporteren fra Kasakhstan gjør deg garantert flau, men det blir aldri pinlig. Til det holder de komiske kvalitetene et altfor høyt nivå.

Borat blir heller ikke slitsom på samme måte som forløperen Ali G. Mannen fra den nest største av de tidligere sovjetstatene er kanskje ikke det vi kaller en moderne kar, men han spiller på et stort register av følelser. Her er det oppturer og nedturer det faktisk går an å kjenne seg igjen i. USA har sikkert vært en skuffelse for mange av oss.

Filmen greier også å portrettere så veldig mange flere enn bare Borat og hans tjukke produsent. De amerikanske figurene de har kommet over på sin reise gjennom USA er det som holder filmen sammen og gir den en helhet. Hysteriske sekvenser avløser hverandre i et passende tempo og den flaue smaken av kommunikasjonssvikt og kulturforskjeller blir aldri langvarig.

I forhold til USA kommer faktisk republikken Kasakhstan godt ut av det. Litt tull om prostitusjon og jødehat blir ingenting i forhold til ekte amerikanske rasister.

Provoserende blir det aldri å se en karakter med en noe usivilisert oppførsel. Det som i denne filmen er så genialt er at parodiske holdninger til enkelte mennesker og folkeslag blir omfavnet eller i beste fall bare bortforklart. Hykleri og skremmende strømninger i den amerikanske kulturen har aldri fått vise seg fram på slik måte.

Kombinasjonen av uvitenhet og ondskap gjør denne komedien til noe helt spesielt. Menneskelig grums kan være hysterisk morsomt bare rette mannen får frie tøyler til å lage film. Det har heldigvis Borat fått av sine overordnede i Kasakhstan.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER.

Les også:

Mannen bak Borat

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere