RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser elendighets-beskrivelse

Forsvarssjefen foregriper konklusjoner når han spår om framtidens forsvarsbudsjetter, mener forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren avviser påstanden fra forsvarssjef Sverre Diesen om at Forsvaret går mot en styrt avvikling dersom det ikke bevilges mer penger.

-Jeg deler ikke en slik elendighetsbeskrivelse, sier Anne Grete Strøm-Erichsen til Nettavisen.

-Vi trenger å bygge opp Forsvaret etter en lang omstilling, men vi har tross alt 15.000 mann i organisasjonen. Vi er også sterkt til stede i Nordområdene og internasjonalt, fortsetter hun.

Hun mener Diesen foregriper begivenhetenes gang når han forsøker å beskrive hvor Forsvaret går. Hun peker på at både Forsvarssjefen og Forsvarsdepartementet har studier på gang der konklusjonene ikke er trukket.

- Å komme ett år på forhånd og forhåndsfeste tall, blir feil, mener Strøm-Erichsen.

Hun åpner for økninger av dagens forsvarsbudsjett dersom det blir behov for det.

-Vi må se på økonomien i framtida. Men budsjettet er ikke hugget i stein, sier hun.

Nord-Norge
Strøm-Erichsen avviser også at det kan bli aktuelt å legge ned 10-15 baser i Nord-Norge, slik Diesen skisserte i sin årstale i Oslo Militære Samfund.

Se innslag på TV 2 Nyhetene her

-Jeg har ikke sagt det ikke må gjøres endringer. Men det å endre basestrukturen må sees i lys av behovene man har. Regjeringen har satset sterkt i Nordområdene. Da må Forsvaret også være sterkt til stede i nord, understreker hun.

Bak lyset
Reaksjonene på Diesens foredrag har vært sterke. SVs forsvarspolitiske talsmann, Bjørn Jacobsen, mener forsvarssjefen fører nordmenn bak lyset ved å ikke ta tak i klimaendringer i nord som den største sikkerhetspolitiske utfordringen for Forsvaret. I stedet fokuserer Diesen alt for mye på å sende norske soldater på internasjonale oppdrag, mener han.

-Tar vi ikke dette alvorlig, blir vi tatt med buksa nede. Diesen fører folk bak lyset, siden han ikke tar fram de virkelige truslene kongeriket Norge står over for. Jeg hørte ingenting om dette i talen, sier Jacobsen.

- Burde spart seg
Å legge ned baser er feil vei å gå, mener Vi er sterkt uenig i det Diesen sier. Dette kunne han spart seg for, sier nestleder Egil André Aas i Norges Offisersforbund.

-Vi er sterkt uenig i det Diesen sier. Dette kunne han spart seg for, sier han til ANB.

Strøm-Erichsen sier hun ikke ser noen motsetning i satsingen i Nordområdene og satsingen utenlands.

-Soldatene som trener og øver i Nord-Norge kan settes inn hvor som helst i verden. Det går en direkte linje fra Barentshavet til Afghanistan, sier hun.

Forsvarssjef Sverre Diesen har ikke ønsket å kommentere reaksjonene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere