RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Han likner på Odd Eriksen

Sist oppdatert:
Telenor-utspill fra regjeringen vekker kraftige reaksjoner.

Opposisjonspolitikere reagerer på utspillet til næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) mot Telenors opsjonspakke til ledelsen.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas fikk i 2002 og 2003 opsjoner da aksjemarkedet var på det mest depressive. Tirsdag solgte han, og håvet inn 12 millioner - i tillegg har han en urealisert opsjonsgevinst på nesten 21 millioner.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag rykket Andersen ut og kalte opsjonspakken til Baksaas «veldig uheldig». Men næringsministeren er ikke alene om å slenge kritikk mot styret i Telenor, et selskap staten eier 54 prosent av, gjennom media.

- Hele opsjonssystemet er usunt, sier Ap-politiker Jan Bøhler, mens lederen av næringskomiteen, Lars Peder Brekk (Sp), mener opsjonsgevinsten til Baksaas er urimelig.

Ikke overrasket
Investor Jan Eiler Fleischer er ikke overrasket over politikernes reaksjoner:

- Det ligger i kortene at de nesten må si det. Det er slik de tenker, de er motstandere av alle som tjener penger, sier Fleischer til NA24.

Men opposisjonen i Stortinget er ikke like overbærende med ministerens utspill.

- I Odd Eriksens fotspor
Petter Løvik, næringspolitisk talsmann i Høyre, mener næringsministeren begynner å gå i sin forgjenger Odd Eriksens fotspor.

- Nå begynner Andersen å gå i Odd Eriksens fotspor som kommentator. Enten må han gjøre noe med det, ellers får han la munnen være lukket, sier Løvik til NA24.

Han forteller at staten heller burde opptre som en profesjonell eier, og ta opp sakene der de burde bli tatt opp, ikke kommentere saker fra sidelinjen i mediene.

- Dette har med profesjonelt eierskap å gjøre. Hadde jeg sittet i styret og fått dette fra den største eieren, ville jeg følt det var ureint trav, sier Løvik til NA24.

Han peker også på at det ikke bare er i den norske offentligheten slike signaler kommer ut og blir tolket. Dette skjer også internasjonalt, noe som kan være skadelig for Telenor som internasjonale konsernet.

- Dette vil kunne svekke anseelsen til selskapet i utlandet, sier Løvik. Han mener at dersom den største eieren prøver å snakke ned troverdigheten til ledelsen, vil det i verste konsekvens sette verdier på spill.

Tar opp i spørretimen
Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann, Øivind Korsberg, vil ta opp utspillene mot Telenor i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

- Jeg har registrert hans harde utfall mot Telenor og jeg tar det også opp i dagens spørretime. Jeg reagerer på regjeringens medlemmers angrep på Telenor. Styret i Telenor forholder seg til allmennaksjeloven, som er klar på at man skal ivareta alle de økonomiske interessene og styre ut fra det, sier Korsberg til NA24.

Korsberg har også sendt næringsministeren et brev der han spør hvordan statsråden vil vurdere en situasjon der styret ikke følger opp signaler fra regjeringen.

Frp-politikeren tror det på sikt ikke er heldig at staten, ved næringsministeren, kommer med gjentatt åpen kritikk av ledelsen og styret i deleide selskap.

- På sikt tror jeg ikke det er heldig at man opptrer på en uklar måte som stor eier. Om man mener at man som betydelig eier skal gå inn og styre selskap, må man først endre lovverket, sier Korsberg. Han mener det først bør komme en eierskapsmelding fra ministeren før han begynner å rette kritikk mot et selskap der staten er en betydelig eier.

Bryr seg ikke
Jan Eilert Fleischer, investor og tidligere suksessforvalter, lar seg ikke bevege av utspillene fra næringsministeren.

- At han sier dette rører meg ikke, sier investoren til NA24.

- Det ligger i kortene at de nesten må si det. Det er slik de tenker, de er motstandere av alle som tjener penger, sier Fleischer.

Fleischer mener det er viktig at næringslivsledere skal ha gode betingelser for at de skal bli i Norge, men legger til at man ikke kan vente seg noe særlig fra politisk hold i den saken.

Venter på eierskapsmelding
Da den rødgrønne regjeringen tiltrådte for over et år siden, varslet de en eierskapsmelding til Stortinget. Meldingen er ventet å komme nå i høst, og forventningene er mange.

Til Dagens Næringsliv sier næringsminister Dag Terje Andersen at opsjonsavtaler vil bli et tema i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere