RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Konkurspolitikeren

Sist oppdatert:
Frp-politiker Henning Holstad og hans selskaper skylder millioner og er i konstant trøbbel. I dag kan det gå galt igjen.

Det er tredje gang i løpet av to år at Holstad-selskapet Taxi 2 blir innkalt til skifteretten.

Ifølge daglig leder Henrik Holstad gjelder saken etterberegning av skatt, og Holstad uttrykte i forrige uke trygghet på at selskapet også denne gangen skal unngå konkurs.

Taxi 2 har lenge slitt økonomisk. I 2004 tapte selskapet 4,2 millioner kroner av en omsetning på 56 millioner. 2005 gikk de også i minus, men Holstad hevder at de vil gå i pluss i år.

I ettermiddag tar Oslo byfogdembete stilling til om Holstad-fetterne Henning og Henriks flaggskip, Taxi 2, skal få leve, eller om konkursbegjæringen fra kemnerkontoret i Oslo denne gang skal tas til følge.

Henning Holstad er styrelederi Taxi 2, men står oppført uten eierinteresser i selskapet.

Personlig konkurs finanspolitiker
Holstad var i mange år fast medlem av finanskomiteen og varamedlem i helse- og sosialkomiteen i Oslo kommune, før han i oktober i fjor ble valgt til leder av helse- og sosialkomiteen i hovedstaden.

55-åringen har de siste ti årene ligget i konstant konflikt med skattemyndighetene, og ble i 2000 slått personlig konkurs. Politikerens personlige gjeld ble den gang beregnet til rundt 30 millioner kroner. I dag står han registrert med en gjeld til skattemyndighetene alene på mer enn 10 millioner kroner.

Bostyrer Bjørn Køhler Thommessen ble ikke ferdig med kartleggingen av boet før i 2004, noe han i beretningen forklarer med Henning Holstads mangel på samarbeidsvilje og at de ikke fester lit til hans forklaringer. Holstad bestridte for en stor del kravet, og erkjente kun blankt restskatt i størrelsesorden 150.000 kroner.

Jobber gratis?
I forbindelse med den personlige konkursen til Henning Holstad i 2000, opplyste Frp-politikeren at han ikke hadde «eierinteresser, direkte eller indirekte» i noen av de opp til 19 selskapene han den gang satt som styreleder, daglig leder og hadde signatur i.

Holstad hevdet også at han ikke mottok verken lønn eller honorar for noen av rollene eller vervene sine i disse selskapene. Blant de 19 firmaene var også det nå konkurstruede Taxi 2 Norge Drift AS, hvori Henning Holstad i 2000 satt som både styreleder, daglig leder og hadde selskapets signatur. Ett år etter, i 2001, hevdet Holstad fortsatt at han ikke hevet lønn for jobben som administrerende direktør i Taxi 2.

Bostyrer skriver i sin redegjørelse at han «har vanskeligheter med å feste full lit til Holstads opplysninger om at han bare lever av «gode» venner og familie, herunder at han fritt kan disponere en konto med Visakort tilhørende en tidligere regnskapsfører.»

«Uten fast bopæl»
I løpet de tre årene bostyret kartla verdiene i Henning Holstads konkursbo ble fire av selskapene han var involvert i slått konkurs, deriblant Tiny-selskapet AS Transport. Det var med budfirmaet Tiny at Holstad først gjorde seg bemerket i næringslivet.

Henning Holstad står oppført uten fast bopæl. Likevel er det på det rene at den økonomisk utfordrede Frp-politikeren leier en toppleilighet på Aker Brygge av finansmannen Christer Tromsdal for omlag 25.000 kroner i måneden.

Leieforholdet ble et av Norges aller mest profilerte da Tromsdal i sommer kastet Holstad på gaten og anmeldte ham for hærverk i leiligheten.

Utkastelsen ble erklært ulovlig og Holstad fikk flytte tilbake i leiligheten.

Viser til hvitvaskingsloven
Tvisten er imidlertid langt fra over, skal vi tro et brev fra huseier Christer Tromsdals advokat Marius Gjetnes ved Advokatkontoret Skarpholt til revisorfirmaet Veel Karlsen & Co ANS, datert 31. oktober.

Her vises det til at det har «fremkommet at en betydelig del av husleieinnbetalingene faktisk kommer fra selskapene Taxi 2 Norge Drift AS og Regnskapssystemer AS.»

Advokatkontoret ber om en klargjøring «med henvisning til hvitvaskingsloven § 7, som pålegger undersøkelsesplikt ved kjennskap til mistenkelige transaksjoner».

NA24 har forsøkt å få kommentarer fra både Henning Holstad selv og hans revisorfirma, uten å lykkes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere