Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050

På egne veier

Shopping med annonselenker

Kleskuppene du gjør nå, mann

Oddsen med annonselenker

Nå er han lei den «forbanna sammenligningen»

Bak bandnavnet Huntsville skjuler Ivar Grydeland, Tonny Kluften og Ingar Zach seg. Det vil si tre av de aller mest spennende musikantene innen frijazzen her hjemme.

Huntsville
For the Middle Class
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Trekløveret har tatt en avstikker fra sitt eget plateselskap, SOFA, til Rune Grammofon. Og det er ikke uten god grunn.

I de cirka seks årene SOFA har eksistert, har selskapet etablert seg som ett av de aller mest interessante innen impro-musikk i hele Europa. En rekke norske og internasjonale artister har satt hverandre stevne på labelen og ikke minst har gründerne Grydeland og Zach vist ved en rekke anledninger at de er impro-musikanter i det aller øverste sjiktet.

Nå har de to SOFA-sliterne sammen med bassist Kluften altså overraskende nok tatt turen over til ett av de andre nisjeselskapene med stor kredibilitet, Rune Grammofon. Kanskje er det slik at Grydeland og Zach sa nei til seg sjøl på SOFA fordi musikken på «For the Middle Class» var blitt for straight? Det er i alle fall både en nærliggende og besnærende tanke.

Ivar Grydeland spiller allehånde gitarer og banjo mens Ingar Zach trakterer det som er av perkusjonsinstrumenter inkludert tabla-maskin. Sammen med Kluftens originale behandling av den store fela, må dette nesten bli musikk av helt spesiell karakter.

De som kjenner disse tre herrene fra før, vil bli ganske så overraska. Musikken på «For the Middle Class» – hvilken tittel forresten(!) – er nemlig svært groove-basert og har klare elementer av komposisjon i seg. Grydeland/Kluften/Zach kan nok beskyldes for mye rart i sine tidligere liv også, men slike utskeielser har de sjelden eller aldri vært i nærheten av.

De som husker trommegrooven, eller shuffelen, på Pat Methenys «Last Train Home», vil nikke gjenkjennende opptil flere ganger underveis her. Derfra til å tro at dette er musikk som er på vei inn på VG-lista, er det likevel noen lysår. Dette er fortsatt eksperimentell musikk, og med elementer av country, electronica, folk, Ornette Coleman, Feldman, Cage og folkemusikk, så sier det seg sjøl at alle dører ikke er åpne sånn med en gang.

«For the Middle Class» er tøff og annerledes musikk som kommer overraskende fra Grydeland/Kluften/Zach - nå også kjent som Huntsville.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus