RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vegbudsjett til 2,5 kilometer

Sist oppdatert:
Regjeringen kaller neste års statsbudsjett et historisk løft for norske veier. Pengene holder til 2,5 kilometer.

Det blir svært få kilometer med ny vei neste år, og store deler av regningen blir sendt til bilistene. Pengene på statsbudsjettet for 2007 går stort sett til vedlikehold.

Se web-TV (abonnement)

Ikke et løft
I statsbudsjettet for neste år som ble lagt frem før helgern, er det bare satt av 258 ekstra millioner til bygging av nye veier neste år.

- Det tilsvarer 2,5 km med ny firefeltsvei eller 5 km med ny tofelt, sier Øyvind Solberg Thorsen som er direktør i Opplysningsrådet for veitrafikken.

- Er det et historisk løft?

- Nei, det er vanskelig å se, det må i så fall være en overdrivelse, sier Thorsen til TV 2-nyhetene.

Du må betale
I tillegg sender regjeringen en stadig større del av regninga til deg. Neste år skal bompengeinntektene til staten øke med en halv milliard.

- Hvor mange nye bomstasjoner kan vi vente oss?

- Nei, det har jeg ingen oversikt over. Fordi vi legger om bompengeinnkrevingen, sier samferdslesminister Liv Signe Navarsete fra Senterpartiet.

Antenner tar betaling
Regjeringen planlegger oppstart av såkalt antenneinnkreving av bompenger neste år, i første omgang på E6 nord for Gardermoen og på E 18 i Vestfold

- Vi skal nå starte antenneinnkreving, så det blir mindre å betale på hver stasjon, sier Navarsete til TV 2-nyhetene.

Omleggingen betyr at du må betale bompenger flere steder i landet. For regjeringen har planer om å utvide det som i første omgang blir en forsøksordning på to strekninger.

- Mitt mål er at vi skal få dette på flere strekninger, sier samferdselsministeren.

Ingen nye stamveier
Samtidig skriver regjeringen i statsbudsjettet at det neste år ikke er planlagt anleggsstart for større prosjekter på stamveinettet. På det øvrige veinettet skal svært mye finansieres ved hjelp av bompenger.

Det er jo for lettvint at ikke man greier å finne andre frriske midler til å investere i sårt tiltrengte veier, sier Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken.

I år betaler bilistene 4,3 milliarder kroner i bompenger, neste år beregner regjeringen inntektene fra bompenger til 4,8 milliarder.

Fortsatt nedgang
Det manglet ikke på store ord fra regjeringen før helgen da statsbudsjettet ble presentert.

- Det er en historisk satsting, vi ligger nøyaktig på det nivået vi lovet i Nasjonal Transportplan, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Sannheten er andelen av statsbudsjettet som brukes på vei faller også neste år, for 20. år på rad. I år er andelen 1,62 prosent. Neste år brukes 1,55 prosent på veiformål.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere