RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overtar for Eriksen

Sist oppdatert:
Statsminister Jens Stoltenberg kunngjorde i dag at Dag Terje Andersen blir ny næringsminister etter Odd Eriksen.

STATSMINISTERENS KONTOR (TV 2 Nettavisen): Eriksens avgang kom overraskende på Stoltenberg.

- Han kom til meg for et par dager siden og ba om å få fratre som statsråd, dels av hensyn til familien, og dels fordi valgkomiteen i Nordland har bedt ham ta over som leder av fylkesrådet i Nordland, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Her kan du se pressekonferansen i sin helhet på web-TV (gratis)

Han avviser at skiftet markerer en ny næringspolitikk fra regjeringens side.

- Ingenting skal endres, sier han til Nettavisen.

- Han har gjort en innsats det står respekt av. En mann som bevarer ro og humør i de mest krevende situasjoner. Jeg vil takke han for innsatsen, sa Stoltenberg på pressenkonferansen.

Statsministeren sa at han ikke hadde noen planer om å gjøre utskiftninger i regjeringen nå, men at han fant å måtte ta hensyn til Eriksens ønske.

Angrer ikke
Odd Eriksen (50) har til tider vært svært presset som næringsminister, men avviser overfor Nettavisen at han ville gjort ting annerledes.

- Vi har oppnådd mye. Vi fikk mer enn en milliard kroner til næringslivsrettet forskning, og nettolønn for sjøfolk på plass. Det er ikke minst viktig for Hurtigruta, sier han.

- Kanskje blir det lettere for han å dra tilbake til Nordland etter det med Hurtigruta, kvitterer Jens Stoltenberg.

Dag Terje Andersen (Ap) fra Vestfold overtar som næringsminister. Andersen er i dag leder av kommunalkomiteen på Stortinget.

- Jeg er veldig trygg på at vi med Dag Terje Andesen får en god statsråd som kjenner og behersker næringspolitikken, sa Stoltenberg.

Han har tidligere forsøkt å få Andersen inn i regjering.

- Jeg tenkte på han allerede i 2000, sier Stoltenberg, og peker på at han satt sammen med Andersen i regjering allerede i 1996-97. Den gang var Andersen landbruksminister, mens Stoltenberg var finansminister.

- I 2000 og 2004 gikk det ikke, fordi det er en del kabaler som skal gå opp, fortsatte Stoltenberg.

Tømmerhugger
Det vil bli nøkkelskifte i det aktuelle departementet i dag kl. 14.00.

Stortingsrepresentant Dag Terje Andersen (49) fra Lardal i Vestfold, opprinnelig tømmerhugger, har langt erfaring fra politikken både på lokalplan og riksplan. Han satt som landbruksminister i Jaglands regjering i ett år fra oktober 1996. Han har tidligere vært politisk rådgiver i Utenriksdepartementet og statssekretær i Sosialdepartementet.

Andersen blir betegnet som en effektiv, dyktig og populær politiker.

Kato Air
Fra å være en anonym fylkespolitiker og tidligere stortingspolitiker, som knapt innbyggerne i Nordland kjente til, ble Eriksen verdenskjent da han i fjor var med å redde ni mennesker fra den visse død. Kato Air-flyet han satt i holdt på styrte ved Bodø etter at en asylsøker angrep piloten med en øks.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere