RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Riktig å skjerme TV 2-reporteren

Sist oppdatert:
Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet mener det er riktig å ikke identifisere TV 2-reporteren som angivelig skal ha hatt et forhold til terrorsiktede Arfan Qadeer Bhatti.

Fredag ble det kjent at en profilert TV 2-reporter har hatt et forhold til den hovedmistenkte bak terrorplanleggingen i Oslo. Politiet omtaler de to som kjærester, noe kvinnen selv har benektet overfor Nettavisen.

På nettet raser nå debatten om hvem den kvinnelige reporteren er. Tidligere mandag ble det også kjent at en ansatt i TV 2 hadde navngitt reporteren på nettleksikonet Wikipedia.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener det er riktig å ikke identifisere journalisten.

- TV 2 har her valgt å ta menneskelige hensyn, og jeg ser ingen grunn til at TV 2 skal identifisere vedkommende. Så lenge saken er så uklar vil jeg på ingen måte oppfordre TV 2 til å identifisere, selv om det kommer krav om å gjøre det, sier Kokkvold til Nettavisen mandag kveld.

- Ingen bør identifisere
Kokkvold sier han vil overlate spørsmålet om identifisering til tv-kanalen selv.

- Identifikasjonsspørsmål er alltid veldig vanskelige. Det er noe av det vanskeligste innen journalistikken. Men jeg er overbevist om at TV 2 vurderer dette både etisk og faglig solid, sier generalsekretæren.

Kokkvold viser til pressens Vær Varsom-plakat der det står at identifisering «må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov».

- Generelt sett så mener jeg at norsk presse bør vise tilbakeholdenhet når det gjelder identifisering, for det er så belastende for den det gjelder, sier Kokkvold.

Han ber også andre medier om å la være å identifisere reporteren.

- Jeg synes ikke andre medier skal identifisere før de har mer på beinet og er mer sikre på hva som har skjedd. Det synes jeg er korrekt, sier han.

- Sitert unyansert
I helga ble Kokkvold sitert i VG under tittelen «Aldri mer journalist» der han omtaler det angivelige forholdet mellom den terrorsiktede mannen og TV 2-reporteren.

Han ble sitert på at «gjengis i tekstmeldingene mellom de to korrekt, så er denne reporteren ferdig som journalist». Det som derimot ikke kom fram var det han sa videre. Derfor sendte han søndag en mail til TV 2, der han beklager at uttalelsen fremsto som unyansert - og at hans forbehold ikke kom godt nok fram.

- Det jeg mener er at hvis en journalist får kjennskap til terrorplaner, eller en mulig terroraksjon, så mener jeg at man da ikke lenger er på jobb. Da er man en samfunnsborger og har plikt til å si fra til politiet, ikke bare til redaksjonsledelsen, sier Kokkvold til Nettavisen.

Han påpeker at man foreløpig ikke kan si noe om betydningen av tekstmeldingene som skal ha blitt sendt mellom reporteren og terrorsiktede Arfan Qadeer Bhatti.

- Nå vet vi jo ikke om disse SMS-meldingene kan tolkes på den måten. Det strides man om, og foreløpig så vet man ingenting, sier han, og legger til at nyansene har en tendens til å bli borte i journalistikken.

- Generelt så etterlyser jeg nyansene når journalister intervjuer. Jeg har sagt gjennom mange år at journalister ikke er flinke nok med nyanser. Nyansene er alltid en viktig del av bildet, sier Kokkvold.

- Vondt for å tro det
Generalsekretæren sier han har vondt for å tro at TV 2-reporteren har visst om de mulige terrorplanene.

- Jeg håper at det er slik at det som kommer fram etter hvert viser at vedkommende faktiske ikke hadde slike kunnskaper, sier han, og legger til:

- Klart dette er en veldig stor påkjenning for reporteren uansett. Nå synes jeg TV 2 bør få lov til å behandle dette, og å ta den tiden de faktisk trenger til å vurdere saken, sier Kokkvold.

TV 2-reporteren, som kun er vitne i saken, er nå sykmeldt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere