RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åpner bordell-museum

Roger Iversen lover en uvulgær framstilling av prostitusjonshistorien i det midterste huset i bakgrunnen.
Roger Iversen lover en uvulgær framstilling av prostitusjonshistorien i det midterste huset i bakgrunnen. (Birthe Steen Hansen/iBergen.no)
Sist oppdatert:
I det samme huset som Bergens siste offentlige bordell holdt hus i 1876, åpner Roger Iversen et museum om verdens eldste yrke.

Uten offentlig støtte har Damsgård Kulturhistoriske Forening (DKF) planene klare for Nøstegaten 45. Det delvis tomme bygget fra 1600-tallet skal renoveres og tilbakestilles til sin opprinnelige form - som horehus.

Kan starte i desember
- Bergen kommune hadde planer om å rive hele husrekken her i Nøstegaten, men har nå fått avslag fordi bygningene er verneverdige. Dermed ligger veien åpen for oss og bordellmuseet. Antagelig kan vi være i gang i desember, sier intitiativtaker og daglig leder i DKF, Roger Iversen til iBergen.no.

Bordellmuseet vil i første omgang bestå av informativ tekst og eldgamle bilder fra den gang da huset var en av byens offentlige skampletter. Men etterhvert håper Iversen at utstillingen kan utvides med autentiske rom som realistisk viser hvordan bordellet var den gang det var i full virksomhet.

- Tenk deg da! Den gangen kom man inn døren og ble møtt av masse nakne kvinner sittende på gulvet, ler Iversen, før han kjapt legger til at de har ingen planer om å ha det samme når de åpner dørene for museet.

Økt prostitusjon
- Det skal ikke være noe vulgære greier dette. Hensikten med museet er å gi informasjon om prostitusjonens historie, og la ungdommer få et annet innblikk i virkeligheten enn det de får av internett eller filmer. Etter at «Pretty Woman» gikk sin seiersgang på amerikanske kinoer, økte faktisk prostitusjonen dramatisk i USA. Forståsegpåere mente det skyldes den glorifiserte filmen, forteller kunstsamleren.

Han satser på et samarbeid mellom skolene, Barnas hus og hudavdelingen på Haukeland sykehus. Håpet er at en tur til museet skal inngå i 10-klasses pensum på ungdomsskolen. Men det kontroversielle temaet til tross, Iversen er ikke redd for skeptiske foreldre eller neserynkende Bergens-sosietet.

- Jeg tror de vil synes det er interessant, ikke smakløst. Vi vil lage noe alle samarbeidspartene kan enes om, og ikke noe som gir oss negativt rykte. Tilbakemeldingene fra både offentlige instanser og dagens prostitusjonsmiljø har vært positive til nå.

Første i Skandinavia
Når museet åpnes blir det Skandinavias første bordell-museum. I Europa og USA finnes allerede flere, ikke overraskende i Las Vegas og Amsterdam.

Nøstegaten var på slutten av 1800-tallet Norges svar på Reperbahn i Hamburg. Gaten var fylt med tvilsomme barer, med «hvilerom» i annenetasje. Rundt Nøstet var det hele 35 bordeller, hvorav «Vestindien», som skulle bli det siste offentlige horehuset. Stedet ble stengt da eieren døde i 1876.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere