RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Raser over rødgrønt avtalebrudd

Foto: Per Ervland (NA24)
Sist oppdatert:
NHO er i harnisk etter at de mener regjeringen i dag brøt IA-avtalen med partene i næringslivet for å få ned sykefraværet.

Regjeringen er desperat etter å få ned sykefraværet , da berøres også avtalen om et Inkluderende Arbeidsliv (IA).

Dette opplyste arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen på et møte med partene i arbeidslivet tirsdag ettermiddag. Avtalen fungerer ikke, og sies opp. Nå veltes også en større del av utgifte til sykefravær over på arbeidsgiverne.

Endringene blir som følger:

I dag betaler arbeidsgiver utgiftene for de 16 første dagene av sykefraværet, mens trygden betaler resten av året. For å styrke arbeidet med å redusere sykefraværet på den enkelte arbeidsplass, vil regjeringen foreslå at arbeidsgiver også skal finansiere noe av utgiftene for resten av sykepengeperioden.

Konkret foreslås det at dette skal utgjøre 20 prosent av sykepengeutgiftene fram til seks måneder av sykefraværet, og 10 prosent av utgiftene de resterende seks månedene. Som en delvis kompensasjon for de økte utgiftene reduseres samtidig arbeidsgiverperioden, hvor arbeidsgiverne belastes alle utgiftene, med to dager, fra 16 til 14.

Ikke mulig
- Det er ikke mulig å nå IA-avtalens mål for sykefraværet med de virkemidlene som står til rådighet. For å styrke arbeidet på den enkelte arbeidsplass, vil regjeringen i statsbudsjettet for 2007 foreslå at arbeidsgiverne skal finansiere en del av sykepengeutgiftene i trygdeperioden. Dersom organisasjonene ønsker det, er regjeringen innstilt på å fortsette samarbeidet med partene om IA-avtalen innenfor den nye virkemiddelrammen, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

- Beklagelig
Regjeringens brudd med IA-avtalen hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv, sier NHOs adm.direktør Finn Bergesen jr.

- I norsk arbeidsliv har vi tradisjoner for å følge avtaler. Regjeringens brudd med IA-avtalen i dag er derfor svært beklagelig. Både LO og NHO reagerte svært sterkt da forrige regjeringen forsøkte seg på det samme i 2004, sier NHOs adm.direktør Finn Bergesen jr.

- Ansvar selv
- Sykefraværet har steget mest der politikerne selv har ansvaret - det betyr i kommunal og statlig sektor. Det er ganske kraftig kost å se at de da bryter en avtale hvor de selv ikke har maktet å gjøre jobben sin, og så lar det gå utover privat sektor ved å sende en milliard regning til disse bedriftene. Dette er en uanstendig politikk, fortsetter Bergesen.

Ap reagerte
- Bondevikregjeringen ville også bryte IA-avtalen i 2004. Arbeiderpartiet reagerte sterkt den gangen og sa blant annet at «det er viktig med et tillitsfullt forhold mellom politiske myndigheter og partene i arbeidslivet og at det derfor er viktig å stå ved inngåtte avtaler». Stoltenbergregjeringen løper i dag selv fra dette ansvaret, sier NHOs toppsjef.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere