RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- «Hestkuk» er en ære

Sist oppdatert:
Nordnorske kraftuttrykk kan gi både bot og fengsel i Bergen. Men i Finnmark ville politiet bare smilt overbærende. - «Hestkuk» er nærmest en hedersbetegnelse, sier advokat Odd Drevland.

At nordlendinger må passe kjeften sin i Bergen og andre steder i Sør-Norge, kan en 27 år gammel finnmarking skrive under på. Nylig ble han dømt til 10.000 i bot og betinget fengsel for å ha skjelt ut en politimann med nordnorske gloser som «hestkuk», «purkefan», «jævla fetta» og «kukk-slekkar».

- Hadde ikke blitt støtt

Han valgte seg rett og slett feil landsdel. For hjemme i Finnmark ville politiet neppe ha rynket på nesen engang over betegnelsene, langt mindre anmeldt ham for bannskapen.

– Jeg ville ikke følt meg videre støtt over å ha blitt kalt noen av de tingene der, humrer politibetjent Arnt Johansen ved Øst-Finnmark politidistrikt, etter å ha fått gjengitt tiraden.

– Det er jo selvsagt opp til hver enkelt polititjenestemann. En som kommer sørfra, som ikke er vant til slike kraftuttrykk, kan jo føle seg støtt, sier Johansen.

Derimot reagerer han på finnmarkingens trusler om at han skulle «knuse» og «sløye» politimannen, noe Bergen tingrett mente var utslag .

– Personlig ville jeg anmeldt mannen for voldstrusler. Men at man skal kunne bli dømt for sjikane for de banneordene, det skjønner jeg ikke så mye av, sier Johansen.

Kalte onkel for «hestkuk»

Tidligere leder i Bodø Arbeiderparti, nå redaktør i magasinet Bodø NU, Eivind Undrum Jacobsen, mener også at politiet i Bergen burde ta litt hensyn til forskjellene i språkkulturen mellom nord og vest.

– Nå er kanskje ikke «jævla fetta» og ”kukk-slekkar» det første jeg ville funnet på å si til en politimann. Men ordene trenger ikke være fryktelig vondt ment. Der vestlendinger bruker ord om djevel og religion, bruker vi her oppe bannskap og betegnelser på underliv, sier Jacobsen til iBergen.no.

– Har du selv havnet i klemme på grunn av nordnorske gloser som ble misforstått?

– Ja, jeg har selv familie fra Østlandet. En gang kalte jeg min egen onkel for «hestkuk», sånn i all vennskapelighet. Det måtte forklares etterpå, kan du si.

- En hedersbetegnelse
– «Hestkuk» er jo nesten en hedersbevisning i Nord-Norge. Da har man jo faktisk noe å skryte av. Politimannen skulle heller bedt om å få det skriftlig, sier advokat Odd Drevland, opprinnelig fra Vesterålen.

Han mener retten bør ta hensyn til at det er store forskjeller i vokabularet rundt om i landet, og mener slike uttalelser slett ikke gir grunnlag for en sjikanedom.

– Det meste av dette er slikt som renner ut av en garvet nordlending eller finnmarking uten at han nødvendigvis har spesielt onde tanker bak ordene. Disse ordene ligger i kulturen vår. Det merker jeg ikke minst når jeg er i retten nordpå som forsvarer. Der oppe er språket i rettssalen ofte så frodig at jeg sitter og gasser meg i ord og uttrykk, sier Drevland.

Straffbare kraftuttrykk
Domstolene her i landet har de siste årene avsagt en rekke kjennelser som tydelig viser at fargerikt språk slett ikke alltid slår an hos politiet. Her er noen eksempler, gjengitt i Dagbladet i 2003:

– Heslige fitter og jævla idioter! (Balsfjord).

– E' konstablan idiota? (Lofotværing i Oslo)

– Tullekuk ! (Karmøy)

– Idiot! (Trondheim)

– Homsegutter, jævla homser og idioter (Førde)

– Trekuk! (Troms)

– Du e' fan steike mæ peise toillat! (Nordland)

– Rasshøl, (Hordaland)

– Tørk dæ bak med gebyret! (Nordland)

– Du er den største dritten her i byen! (Mandal)

– Pingle, feiging, pudding og jævla trønder ! (Oslo)

– Tufs, idiot og forbannede klovn ! (Gudbrandsdalen)

Derimot er det helt OK å kalle politimannen for «din jævla hestkuk» på Helgelandskysten. «Møkkamann» og «drittsekk» er derimot i grenseland. Mannen bak utsagnene ble frikjent i byretten, men dømt i lagmannsretten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere