RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Johannessen, Sara (Scanpix)

- Full, arbeidsløs og null sex

Sist oppdatert:
Frustrasjonene står i kø for vepsen på sensommeren. På toppen av det hele skal de snart dø. Kanskje ikke så rart de er hissige.

Innpåslitne veps kan gjøre alt fra grilling til hagearbeid til en alvorlig prøvelse på sensommeren. Det varme været de siste månedene gjør antallet veps større enn hva som er vanlig ved vanlig vestlandssommer, og det kan være nødvendig å passe seg litt ekstra når man skal nyte årets siste varme uker.

– Det viktigste er å ikke slå etter dem utendørs, for da utgjør du en trussel. Inne er det litt annerledes. Kommer de inn, og man slår etter dem der, er det et signal om at de er uønsket, forteller forskningstekniker Gurdin Bakkerud ved Bergen Museum til iBergen.no.

Full på gjæret frukt
– Hva er årsaken til at vepsen blir så spesielt innpåsliten på sensommeren?

– På denne tiden begynner de å nærme seg slutten på arbeidet med bolet. Arbeiderne, som egentlig er hunner med deformerte kjønnsorgan, er vant til å jakte på mat til larvene. Når bolet er ferdig, får ikke arbeiderne lenger signaler fra dronningen om hva de skal gjøre. Dermed blir de overlatt til seg selv, driver rundt for seg selv og spiser søtsaker, forteller Bakkerud.

Nedfallsfrukt og -bær er blant favorittene. Og hvis du synes vepsen for tiden flyr litt pussig og vinglete, har du helt rett.

– De er faktisk beruset. De spiser seg rett og slett fulle på gjærete søtsaker, sier Bakkerud.

- Sett ut et måltid
– Men hvorfor så hissige?

– De skal jo dø snart. Kun de nyklekte dronningene overvintrer. De har jobbet hele sommeren, ikke hatt noe seksualliv og står plutselig uten noe å gjøre.

– Null sex, full og arbeidsledig? Man kan jo bli frustrert av mindre¿

– Ja, ikke sant? Så man bør passe seg litt. Skal man grille, kan det være lurt å sette ut et lite måltid til vepsen litt unna der man selv spiser. Et fiskeskinn og et glass med noe skikkelig klissete drikke pleier hjelpe bra, sier Bakkerud.

Be fagfolk om hjelp
Skulle du være så uheldig å ha fått et vepsebol i eller like ved huset, bør du vurdere å kontakte fagfolk.

– Hvis bolet henger fritt, kan du ta det selv om kvelden, når vepsen har lagt seg til ro. Ellers bør man ringe et skadedyrfirma, sier Bakkerud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere