RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sender regningen til deg

Sist oppdatert:
For første gang sender regjeringen hele regningen til bilistene. Den nye Europavei 18 mellom Sandefjord og Larvik i Vestfold blir helfinansiert av bompenger.

Send din veghistorie til tips@tv2.no

Trafikken går tett, og ulykkene er mange. I årevis har folk som bor langs E18 sør i Vestfold kjempet for ny vei. Nå kommer utbyggingen, men det er et skår i gleden.

Norske bilster betaler i dag fire ganger så mye i bompenger som for femten år siden, og den trenden skal ikke snu. Bilstene må nemlig betale hele regningen på denne strekningen.

- Dette er unikt i norsk sammenheng.Dette er en viktig stamvei med mange ulykker, som staten har ansvar for å finasiere, sier Fremskrittspartiets stortingsresentant Bård Hoksrud.

Han sitter i transport- og komminikasjonskomitèen på Stortinget, og med bostedsadresse Bamble i Telemark er han en av dem som pendler på veistrekningen.

Én setning
Da regjeringen 16. juni orienterte Stortinget om at de vil gi grønt lys til ny firefelts vei mellom Langåker i Sandefjord og Bommestad i Larvik, brukte de bare en eneste setning på å fortelle at prosjektet i sin helhet skal finansieres av bompenger. "I finansieringsplanen er det derfor lagt til grunn at utbygging av strekningen Langåker - Bommestad i sin helhet finansieres med bompenger", heter det i dokumentet. Her kan du lese dokumentet.

Folk reagerer
Flere av de som bruker veien som TV 2 har snakket med, mener de allerede betaler nok bompenger. Byene i Vestfold ligger tett og Kristin Lo Nystøm er en av dem som bruker veien til arbeidsreiser.

- For oss som pendler her hver dag, er det mye penger. Jeg pendler fra Tønsberg til Larvik og må dermed gjennom to bomringer hver vei, sier Lo Nystøm til TV 2-nyhetene.

Også flere andre bilister på strekningen er enige.

- Jeg synes nok de burde gitt litt mer støtte, og ikke at bilstene skal betale hele kaka, sier Anders Askim.

- Jeg kjører her veldig mye , så jeg hadde vært glad viss vi kunne ha sluppet dette, sier Mona Tjøme.

Firedoblet
Tall fra Vegdirektoratet viser at norske bilster nå betaler mer enn fire fire ganger så mye bompenger som i de gjorde i 1990.

Mens bilistene i 1990 betalte en milliard i bompenger, utgjorde bompengene i fjor tilsammen over 4,1 milliard kroner.

Antallet bommer på norske veier vil fortsette å øke. I mai fortalte TV 2 at det foreligger planer og utredninger på tett oppunder 30 nye bompengeanlegg over hele landet. http://pub.tv2.no/nettavisen/innenriks/article648370.ece

- Feig statsråd

Nye E 18 mellom Larvik og Sandefjord er det første såkalte stamveiprosjektet som i sin helhet skal betales av bompenger. Når regjeringen kaller det en statsing, skaper det reaksjoner .

- Jeg synes det er ganske frekt av ministeren å skrive at regjeringen tar ansvar, så sørger man for at bilistene skal betale det 100 prosent sjøl, sier Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere