RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Filmstjerner fanget i Beirut

Foto: Birgitte Aasen (Aftenposten/Scanpix)
Sist oppdatert:
- Det er forferdelig, sier «Jalla, jalla»-filmstjernene Josef og Fares Fares. Nå har de endelig kommet seg ut av Beirut.

Filmregissør Josef Fares og hans skuespillerbror Fares Fares er blitt stjerner i Norden med filmsuksesser som «Jalla, jalla» og «Kopps».

Josef Fares' siste film, delvis selvbiografiske «Zozo», handler om en 11 år gammel gutt som flykter fra Beirut under borgerkrigen på 80-tallet.

- Det er forferdelig, det som skjer. Bombene får meg til å tenke på krigen jeg flyktet fra i 1987, sier Josef Fares til den svenske avisen Expressen, som møter ham på hotell Rotana i Beirut.

Brødrene har i flere dager fortvilet forsøkt å komme seg ut av landet. Onsdag ble de endelig reddet. Nå er de på vei til Kypros i en evakueringsferge, skriver Aftonbladet.

Hørte bombene
For to uker siden kom Fares-brødrene tilbake på ferie til sitt tidligere hjemland. Etter bare to dager begynte israelske styrker å bombe Beirut.

- Jeg hørte bombene smelle, forteller Josef Fares til Expressen.

Han mener verdenssamfunnet må få slutt på krigen.

- Jeg synes det er på tide at omverdenen reagerer mot det som skjer. Det tok lang tid å bygge opp dette landet, nå blir Libanon ødelagt igjen. Det er forferdelig, sier Fares.

Trakk pistol
Forrige gang Josef Fares flyktet fra Libanon, var han syv år. Den gangen tok de båt fra havnen i Beirut til Kypros, og videre til Sverige. Nå blir de reddet på samme måte.

Men dagene før de kom seg på evakueringsfergen, var preget av dramatikk. Da de sto i kø for å skrive seg på evakueringslisten i går, brøt det ut kaos: En bevæpnet mann trakk pistol fordi han følte seg urettferdig behandlet.

- Alle ble redde, mange prøvde å flykte inn i lobbyen, og noen kastet seg på bakken, fortalte Gamila Hosa til Expressen.

Da to båter endelig kom seg av gårde i går, med 600 svenske passasjerer, fikk ikke Fares-brødrene være med på grunn av plassmangel.

«Vi vil bare hjem»
- Det virker som om de får ganske kaotisk informasjon. De ringte meg og ville jeg skulle prøve å ringe UD her hjemme i stedet, forteller Josef Fares' beste venn og kollega, produsent Anna Anthony, til Aftonbladet.

En annen kollega, Ylva Swedenborg, forteller at hun tok kontakt med dem med en gang bombingen av Beirut begynte.

- Kort tid etter fikk jeg en sms. De fortalte at de hadde det greit, og at de var i Beirut. De ville bare hjem. Det var det de sa: «Vi vil bare hjem», sier hun til Aftonbladet.

Ifølge Aftonbladet sitter flere tusen svensker fremdeles fast i Libanon. Knapt 2000 er blitt evakuert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere