RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krigen skremmer børsen

Sist oppdatert:
Krigen mellom Israel og terrorfraksjoner i Libanon gjorde at Oslo Børs fikk en trist start på uken.

Aksjene steg like etter at Oslo Børs åpnet handelen mandag morgen. Etter en kort stund pekte derimot pilene rett ned og hovedindeksen fortsatte nedturen gjennom hele dagen, og endte til slutt ned 1,96 prosent til 372,16 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Hele 122 aksjer falt, mens kun 20 aksjer på Oslo Børs løftet seg fra fredagens nivå. 108 aksjer forble uforandret.

- Vi følger oljeprisen ned i kombinasjon med den dalende utviklingen ved de utenlandske børsene, sier en aksjemegler til NA24 iMarkedet.

Rekorddyr olje
Oljeprisen hadde en urolig utvikling. Tidlig mandag morgen steg prisen på det sorte gullet til over 78 dollar og første kontraktene satt ny toppnotering på råvarebørsen i London med 78,18 dollar fatet.

Det er hovedsakelig usikkerheten knyttet til krigshandlingene mellom Israel og Libanon som har fått oljemarkedet til å spekulerer opp prisen til rekordhøye nivåer. Uttalelser fra høytstående israelske militære offiserer om at offensiven mot Libanon bare ville vare noen dager fikk oljeprisen til å reagere ned igjen.

Uttalelsene ble senere avvist fra offisielt hold.

Et fat nordsjøolje med levering i september ble omsatt for 76,84 dollar da Oslo Børs stengte handelen. En dollar kostet samtidig 6,31 dollar som følge at striden i Midtøsten.

- Oljen har vært voldsomt overkjøpt, sier melgeren til NA24 iMarkedet.

Oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro ble de desidert mest omsatte aksjene denne dagen. Omsetningen i de to oljegigantene lå på rundt 3 milliarder kroner, mens det totalt ble omsatt aksjer for 6,2 milliarder kroner på Oslo Børs denne dagen.

Statoil endte ned 1,33 prosent til 185,50 kroner, mens Norsk Hydro endte ned 1,73 prosent til 170,50 kroner. De to mindre oljeselskapene DNO og Altinex fikk mer juling og endte ned henholdsvis 4,80 prosent til 11,90 kroner og 3,88 prosent til 1,24 kroner.

Shtokman-snakk
Gigantutbyggingen ved Shtokman-feltet i Barentshavet fikk også mye oppmerksomhet denne dagen. Avgjørelsen om hvem som skal få være med det russiske statlige olje- og gasselskapet Gazprom har vært utsatt en rekke ganger. I dag kom det signaler om at Statoil og Norsk Hydro må vente enda lenger på svaret om de er invitert til å bli med på utbyggingen.

De første signalene antyder at de to norske oljegigantene må vente til oktober før den endelige avgjørelsen faller. Russisk WTO-medlemskap virker mer sannsynlig enn på lenge, men det er ikke kommet en avklaring på om de vil bli tatt opp i handelsalliansen.

Den russiske energiministeren Viktor Khristenko sier i et intervju med Associated Press i helgen at det mest sannsynlig med en utnevnelse av partnerne til gassgiganten Gazproms Shtokman-felt først i oktober.

Skryter av norske oljeselskaper
Den russiske presidenten Vladimir Putins skryter av norske oljeselskaper, men det kan være at Statoil og Hydro må vente til årsskiftet, før de får vite om de får være med på utbyggingen av det enorme Shtokman-gassfeltet på russisk side av Barentshavet.

- Norske selskaper er blant toppkandidatene. De er gode partnere av mange grunner. De er ikke hovmodige, de jobber hardt og er svært profesjonelle, sa Putin i St. Petersburg ifølge NTB.

Utsettelsen av Shtokman-utbyggingen rammet også Kjell Inge Røkkes Aker Kværner. Selskapet har ved flere anledninger vært linket til en eventuell utbygging, men markedet likte tydeligvis ikke at det går mot nye utsetteleser. Aksjen falt hele 6,26 prosent til 554 kroner. Aker fulgte etter med en nedgang på 4,70 prosent til 304 kroner.

Bred nedgang
Mange av aksjene fikk merke investorenes salgsiver. Tandberg og Tandberg Television ble sendt ned henholdsvis 3,83 prosent og 3,35 prosent. Tomra falt 1,57 prosent, mens Telenor falt 1,67 prosent.

Oljeserviceaksjene fikk nok en tung dag. Urolighetene i Midtøsten er dårlig nytt selskapene som driver innen oljeservice. SeaDrill falt 4,28 prosent, mens Acergy og Subsea 7 endte ned 2,66 og 3,24 prosent.

Gull- og gruveselskapet Crew falt 5,65 prosent.

Tankrederiet Frontline og solenergiselskapet REC var blant de få lyspunktene denne dagen.

Få lyspunkt
Frontline ble løftet 0,66 prosent til 230 kroner på utsikter til fortsatt sterke tankrater. Optimismen i tankmarkedet ser ikke ut til å ha kjølnet. Futurestradingen på Oslos shippingbørs Imarex viser videre oppgang for kontraktene utover året.

Augustkontrakt på den viktigste referanseruten for supertankere, VLCC-ruten Midtøsten til Japan er opp hele 11 poeng til worldscale 120 i dagens handel. Det tilsvarer en timecharterrate på omkring 74.000 dollar pr. dag.

Solenergiselskapet REC nyter godt av de høye oljeprisene. Selv om selskapet produksjon av solcellemoduler og paneler er svært energikrevende, øker sjansene for at enkelte søker til alternative energikilder betraktelig når oljeprisen er så dyr som i dag. Aksjen endte uforandret på 83 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere