RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er tilskuddsordningene

Til glede for spesielt interesserte presenterer vi her de forskjellige tilskuddsordningene i landbruket.

Tilskudd til grønt- og potetproduksjon
Formålet med tilskuddet er å bedre inntekten for yrkesprodusentene innen grøntsektoren og sikre en geografisk spredd produksjon. Tilskuddet skal stimulere til kvalitetsproduksjon og ordnede omsetningsforhold.

Tilskuddet blir beregnet på grunnlag av antall kilo vare levert til godkjent omsetningsledd, og hvor satsene er differensiert mellom grupper av produkter og distrikt. Tilskuddet blir avgrenset oppad ved et maksimalbeløp som varierer geografisk fra 70.400 kroner til 210.000 kroner.

Driftstilskudd til melkeproduksjon
Formålet med tilskuddet er å styrke økonomien i melkeproduksjonen, jevne ut forskjeller i lønnsomhet mellom foretak av ulik størrelse og mellom bruk i Sør-Norge og Nord-Norge, samt å medvirke til videreføring av melkeproduksjonen i det sentrale Østlandsområdet.

Tilskuddet blir beregnet som en fast sats per foretak per år, og hvor satsene er differensiert geografisk, samt mellom ku- og geitemelkproduksjon. For samdrifter etablert før 1.7.2004 er det egne, høyere satser.

Driftstilskudd til spesialisert kjøttfeproduksjon
Formålet med tilskuddet er å stimulere storfekjøttproduksjonen og styrke økonomien i spesialisert kjøttfeproduksjon.

Tilskuddet blir beregnet på grunnlag av antall ammekyr, og hvor tilskuddet blir avgrenset oppad ved 50 kyr.

Tilskudd til husdyr
Formålet med tilskuddet er å medvirke til å styrke og jevne ut inntektene mellom ulike produksjoner og bruksstørrelser i husdyrholdet.

Tilskuddet blir beregnet på grunnlag av antall dyr, og hvor satsene er differensiert mellom dyreslag og distrikt. Tilskuddet blir avgrenset oppad ved et maksimalbeløp på 200.000 kroner per år (250.000 kroner for samdrifter i melkeproduksjon etablert før 1.7.2004).

Tilskudd til dyr på utmarksbeite
Formålet med tilskuddet er å gi en bedre utnytting av utmarksbeiteressursene.

Tilskuddet blir beregnet på grunnlag av antall dyr som har gått minst 8 uker på utmarksbeite.

Tilskudd til bevaringsverdige storferaser
Formålet med tilskuddet, er å støtte husdyrhold med dyr av storferaser som er definert som bevaringsverdige.

Tilskuddet blir beregnet på grunnlag av kyr eller okser av bevaringsverdige storferaser.

Areal- og kulturlandskapstilskudd
Formålet med kulturlandskapstilskuddet er å medvirke til å skjøtte, vedlikeholde og utvikle kulturlandskapet gjennom aktiv drift, og til å holde jordbruksareal i drift i samsvar med gjeldende landbrukspolitiske mål. Formålet med arealtilskuddet er blant annet å nå målet om aktivt jordbruk over hele landet. Tilskuddet skal medvirke til å styrke og jevne ut inntektene mellom ulike produksjoner, bruksstørrelser og distrikter innenfor planteproduksjon og husdyrproduksjon basert på grovfôr.

Tilskuddet blir beregnet på grunnlag av antall dekar innmark, og hvor satsene er differensiert mellom vekster og distrikt.

Tilskudd til økologisk landbruk
Formålet med tilskuddet er å stimulere til at en større del av landbruksproduksjonen i landet skjer i form av økologisk produksjon.

Omleggingstilskudd blir beregnet på grunnlag av antall dekar innmark under omlegging til økologisk landbruk. Arealtilskudd blir beregnet på grunnlag av antall dekar innmark som drives økologisk, og hvor satsene er differensiert mellom vekster. Husdyrtilskudd blir beregnet på grunnlag av antall dyr når det drives økologisk husdyrproduksjon, satsene er differensiert mellom dyreslag og distrikt.

Tilskudd til avløsning ved ferie og fritid
Formålet med tilskuddet er å legge til rette for at husdyrbrukere i onneperioder skal kunne ta ferie, få ordna fritid og hjelp til avlastning gjennom å medvirke til finansiering av innleie av arbeidskraft.

Tilskuddet blir beregnet på grunnlag av antall dyr, og hvor satsene er differensiert mellom dyreslag. Tilskuddet blir avgrenset oppad ved et maksimalbeløp på 50.000 kroner per år. For enkeltpersonforetak kreves dokumentasjon av utgifter til avløsning.

Kilde: Statens Landbruksforvaltning

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere