RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Latterlig morsom ferie

Bye og Rønning kler av kjendis-Norge i sitt sommershow. Privat er de mest klare for ferie.

(SIDE2): Det er sol, sommer og tid for sommershow. Jeg møter Jon Niklas Rønning og Anders Bye på en fantastisk flott sommerdag. Gutta er i godt humør. Ikke så rart når sommerforestillingen deres «Bye & Rønning- prøver keiserens nye klær» spiller for fulle hus på Latter på Aker Brygge. Mange husker nok humorduoen fra TV-serien «Usett: Bye og Rønning show» på NRK2, hvor de har badet seg i imitasjoner og parodier av smått og stort hele våren.

Fornøyd med livet

Gutta har all grunn til å være i godt humør. De har eget sommershow, er i gang med en ny pilot for NRK og de skal for første gang siden samarbeidet startet mellom de to 1999, ta seg en velfortjent ferie som varer mer enn en uke. For to arbeidsnarkomaner, står tur til Amsterdam og København øverst på lista.

Anders: Det er morsomt å se at det vi har holdt på med i flere år, endelig blir realisert. Det å se ideene sine på TV, det ultimate medieformat, er veldig spennende. Vi har utvidet sommershowet med en uke frem til 8 juli, som er veldig bra. Når vi er ferdig med det skal begge ha en velfortjent ferie, smiler han.

Jon Niklas: Det er veldig bra. Nå har vi holdt på veldig mye den siste tiden. Vi har gitt ut en cd, en dvd, hatt eget program på kanal 24 og jobbet med sommershowet, så nå skal det bli godt med en ferie. Som frilanser er det litt vanskelig å ta seg ferie for man er hele tiden redd for å gå glipp av jobber, men nå skal det bli godt med litt slaraffenliv, ler Jon Niklas.

Parodierer Jon Niklas

De to gutta har de siste ukene underholdt byens borgere med parodier og musikalske innslag på utescenen på Latter. Anders står for parodiene, mens Jon Niklas står for det mer musikalske. I showet gjør blant annet Anders parodier på Ingrid Bjørnov, Robert Stoltenberg, Dagfinn Lyngbø og sist men ikke minst- sin makker Jon Niklas. Dette skal visst nok dreie seg om et par episoder fra 90-tallet som ifølge dem selv er veldig morsomt. Nytt av året er at de får støtte fra et orkester med fiolin og cello, ledet av pianist Ole Morten Aagenæs.

-Men hva handler egentlig showet om?

Anders: Det handler om folk som utgir seg for å være noe mer enn det de er. Folk som ikler seg roller også klarer de ikke å skille disse rollene. For eksempel så har Robert Stoltenberg så mange roller at han ikke klarer å skille ut seg selv fra alle rollene. De glir over i hverandre, sier han leende til Side2.

Gode anmeldelser

Bye og Rønning er ikke fremmede for sommershow, de har tidligere satt opp to i Oslo og ved begge tilfellene var kritikerne fra seg av begeistring. Det samme kan sies for årets sommershowet, som har fått meget gode anmeldelser. Aftenposten kalte det "fyrstelig morsomt," Dagbladet ga terningkast 5, mens Kulturspeilet mente showet var "sommerens latterkick."

-Hva betyr det egentlig for dere å få gode anmeldelser?

Jon Niklas: Det er veldig hyggelig for oss å få godord fra såpass habile anmeldere som Andreas Wise og Mona Levin.

Anders: Vi har en relativt bred polett og mange ben å stå på. Dermed er det spesiellt hyggelig at folk som også er opptatt av å fornye seg, andre folk i faget, gir oss gode referanser, sier han betenkningsfullt til Side2.

Sommersuksess

Showet har hatt så gode besøkstall at det nå er satt opp ekstraforestillinger. Men går man kun kort tilbake i tid ser man at Osloborgerne ikke akkurat har løpt mann av huset for å se på sommershow. Så hva er egentlig Bye og Rønnning sin oppskrift på suksess?

Anders: Det hjelper med gode kritikker, ler han.

Jon Niklas: Det er så mange x-faktorer som spiller inn når man setter opp et slikt show. Vi spiller jo ute, så hadde det pøsregnet hele sommeren så hadde det sikkert ikke vært like mange som hadde sett showet. Sommershow handler jo ofte om selve opplevelsen og det å være ute. Vi prøver å lage et show med mye musikk, trøkk og tempo. Klarer man å kombinerer dette er en på god vei, smiler Jon Niklas.

Idoler

Duoen skriver og lager alt materiale selv. De er veldig dedikerte og Jon Niklas forteller meg at de jobber et par timer fast hver dag med å lage nytt stoff, selv om sola skinner og man helst har lyst til å være ute. Gutta henter blant annet inspirasjon fra serier som «Simpsons» og Larry Davids «Ingen grunn til begeistring.» I tillegg har de begge flere norske idoler som er flinke i faget. Fra barndommen ble de begge inspirert av KLM. Av de store norske akkurat nå er det Bård Tufte, Harald Eia og Atle Antonsen som er de beste, mener begge to.

Pleier vennskapet

Bye og Rønning som ble kjent på videregående, men begynte for alvor å jobbe sammen etter sommeren 1999 da de tok over sendetiden til den obskure progrock-sendingen "Tarkus Radio" og lagde «Bye og Rønningen show» på Topp radio FM 101,1. Etter den sommeren har de holdt sammen i tykt og tynt. Når jeg tenker på hvor mye tid de tilbringer sammen er det rart at de fortsatt klarer å være så gode venner og at ikke intriger tar overhånd. Ifølge gutta er det viktig å sørge for at nettopp det ikke skjer.

-Hvordan er det egentlig å jobbe så tett sammen?

Anders: Når man jobber så tett sammen, er det naturlig å ikke være så mye sammen på fritiden. Vi prøver å pleie forholdet for det har en tendens til å bli mye business.

Jon Niklas: Vi planlegger nå en tur til Dublin, der vi bare kan hygge oss og være kamerater. Det gleder vi oss til, forteller han begeistret til Side2.

Fire kjappe

-Har dere noen planer for sommeren?

Jon Niklas: Jeg skal kjøre full Axl Rose stil. Det er første gangen vi unner oss en ordentlig ferie, så jeg skal slappe helt av. Jeg skal til Amsterdam for første gang og har egentlig ingen planer om hva jeg skal gjøre.

Anders: Jeg og kjæresten skal til København. Vi skal slappe av, så mye det er mulig når man tar en storbyferie. Så skal vi til Skagen i ti dager og bare ta det helt med ro. I August er vi tilbake på jobb, sier han til Side2.

-Hva er deres beste sommerminne?

Anders: Er det lov å si at jeg er glad i å jobbe? Synes premieren på showet på Latter andre juni var fantastisk! Det er litt forløsende når man har jobbet veldig mye med noe å endelig se det ferdige resulatet, forklarer han ivrig. Men jeg har også et litt klisjeaktig minne fra da jeg og kjæresten var i Budapest ifjor sommer. Vi satt på en uterestautant og det striregnet, lynte og tordnet. Det var veldig romantisk og akkurat som på film, ler han.

Jon Niklas: For meg må det være den sommeren vi var med på radioshowet. Men vent -jeg har en enda bedre! Som ti åring dro jeg på ferie til Minnesota, USAmed pappa. Vi padlet kano i Boundary waters, på grensen til Canada og erfarte den Amerikanske og Canadiske naturen på sitt beste. Fra kanoen kunne man blant annet se bjørner og flott natur. Det var en helt magisk opplevelse, sier han full av nostalgi.

-Hva gjør dere glade?

Anders: Vi er glade hele tiden vi. Det liksom litt vanskelig å være trist i dette yrket. Mange misunner oss nok siden vi får brukt vår kreative side hele dagen, vi har jo ikke akkurat en "vanlig" jobb.

Jon Niklas: En god Woody Allen film gjør meg alltid glad.

-Hva gjør dere triste?

Anders: Det må være når jeg tar meg selv i å sitte å se på dårlige chatteprogrammer. Ikke moro, sier han.

Jon Niklas: En dårlig Woody Allen film og de er det blitt endel av i det siste, ler han.

Sommerens forestilling kan du fremdeles se på Latter til og med 8. juli. I tillegg blir det gjensyn med serien «Usett: Bye og Rønning show» på NRK i sommer.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere