RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi testet cheerleading

Sist oppdatert:
Vi ble med på trening med NRC Tigers. De er Norges håp i EM i Cheerleading om bare en uke.

(SIDE2): - One, two, three, four hører vi langt borte i gangen. Vi er på Norges Idrettshøyskole og er invitert til å være med på en trening med NRC Tigers. Her slenges, sparkes og bygges det pyramider høyt oppunder taket. Vi måper stort og skjelver litt i knærne. Det er såvidt vi orker å se på, men velger likevel å bli med på oppvarmingen for å se hvor lenge vi klarer å henge med.

SE HALSPREKKENDE KAST I STOR BILDESPESIAL UNDER

Vi begynner med å varme opp til «Ai no corrida» med Quincy Jones. Kaptein og trener for laget, Anne-Sofie, loser oss gjennom en kombinasjon av aerobic og dans før vi går over på intensiv styrketrening og til slutt tøying (i spagat) . Så er det volt-trening som står på programmet, og jentene utfører alt fra de mest elementære voltene som å slå hjul og stå på hendene til vanskeligere volter som araber flikk flakk strak salto.

- Cheerleading er gøy fordi det skjer så mye, sier Camilla Fagerson (17). Hun er en såkalt «flyer» på laget. Det betyr at det er hun som blir slengt rundt i lufta og står øverst i alle pyramider. Venninnen Erle Austrheim (17) er også flyer, og de har begge bakgrunn som turnere i Hammer Turn.

- Man kan jo bli litt nervøs noen ganger, særlig når man skal øve inn nye momenter, smiler Erle.

HVA: Anne-Sofie Rolfsjord er kaptein for Senior cheer laget NRC Tigers. Hun er bare 20 år, men er kaptein og trener for seniorlaget av jenter fra 12-18 år. Selv har hun bakgrunn fra dans og håndball, mens mange på laget har drevet med turn tidligere.

- Jeg gikk på en audition for opptak til NRC Tigers, så ble jeg hekta rett og slett.

Cheerleading kommer opprinnelig fra USA, men har eksistert som konkurranseform i Norge siden 1997. Da startet den første klubben opp. Man konkurrerer i ulike klasser som Junior Cheer, Senior Cheer, Senior Group Stunt og Senior Cheerdance.

I Senior Cheer, som disse jentene holder på med, er det 21 stykker på laget, der en av jentene alltid er reserve. En typisk treningstime består av oppvarming uttøying, styrke og forskjellige elementer og pyramider

HVEM: - Cheerleading er en idrett som fanger opp mange unge nettopp i den alderen de slutter med sport, nemlig i 14, 15 og 16 års alderen, sier kaptein Anne-Sofie. Men man kan begynne allerede som 8-åring.

-Alle er alle velkomne. Alle størrelser og fasonger. Du må ikke være en spesiell type for å kunne drive med cheerleading, mener hun.

EM arrangeres helgen 1 og 2. juli på Jordal Amfi. Hvem som vinner leser du på Side2.

- I mange amerikanske filmer som for eksempel «Bring It On» får vi ofte inntrykk av at den som leder cheerleader-gjengen er den mest populære jenta på skolen, stemmer det med miljøet i Norge også?

-Nei, det holder ikke å være populær, du må heller kunne bevise at du er sportslig flink. Tilstandene er nok litt annerledes i Norge, smiler Anne-Sofie.

-Det er en fordel å være i form, men ikke en forutsetning, sier hun videre. Er du over 20 år kan du være med på senior dance-laget. Så her er det plass til alle.

HVORFOR: - Cheerleading er allsidig trening med mange ulike elementer. Man trener både styrke, kondisjon, koordinasjon, dans, turn og bevegelighet. Cheerleading kombinerer det beste fra de ulike treningsformene, sier Anne Sofie

Også lagfølelsen er viktig fordi jentene er nødt til å stole 100 prosent på hverandre.

KONKLUSJON: Vi skulle ønske vi var ti år yngre og i bedre form. Men det var utrolig gøy å se på de spretne jentene som viste både glede og iver på trening. Dette ser utrolig gøy ut, og selv om du ikke er at det mest akrobatiske slaget, finnes det mange roller som skal fylles også på bakkeplan. Vil du begynne med cheerleading må du belage deg på mye trening. Her trenes det vanligvis 3-4 ganger i uka og fem ganger i uka før konkurranser.

Vi ser for oss at det kan føles litt rart å være over 20 når man holder på med denne sporten, men kanskje er vi bare farget av amerikanske filmer. Dessuten krever det at du er relativt fleksibel og glad i å gjøre turnelementer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere