RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere bommer kommer

(Foto: Scanpix)
Sist oppdatert:
I dag er det 36 bomveiprosjekter og 9 ferjesamband der det kreves inn bompenger. Og nå kommer det enda flere bomveier over hele landet.

Dermed må du som bilist belage deg på å betale mer i bompenger i årene som kommer.

Fra før er det 36 bomprosjekter i Norge og 9 ferjesamband der det er innkreving av bompenger. Da inngår bompengene i ferjebilletten.

Her er dagens 36 bomprosjekter

Disse fergene krever inn bompenger

Ny bom i Bærum
I dag fikk innbyggerne i Bærum vite at de får en ny bom ved Blommenholm, som følge av den nye samferdselssatsingen til politikerne i Oslo og Akershus. Det falt i alt annet enn god jord hos flere av dem TV 2-nyhetene traff i området i ettermiddag.

- Det synes jeg er helt bortinatta, sier Terje Dørre.

Men allerede fra 2008 må du betale bompenger to ganger, dersom du kommer kjørende E 18 vestfra og skal inn mot Oslo.

Du betaler mest
Den såkalte Oslopakke 3 som ble presentert som tidenes samferdselssatsing er i realiteten en stor regning til bilistene. For hver krone det offentlige bidrar med, må bilistene i fremtiden bidra med tre.

- Ja, det er definitivt bilistene som skal betale regninga, sier Erland Helle (SV), som er leder av samferdselsutvalget i Akershus.

Regningen til bilistene er på 39 milliarder. I 20 år til skal bilistene i hovedstadsområdet betale bompenger.

Mange planer
Flere andre steder i landet er det også planer om nye bomveiprosjekter.

- Antall bomfinansierte prosjekter kommer til å øke i forhold til det vi har i dag, sier utbyggingsdirektør i Vegdirektoratet, Lars Aksnes til TV 2-nyhetene.

I Østlandsområdet planlegges det flest nye bomfinansierte vegprosjekter. I hele landet er det mellom 10 og 20 nye bomveiprosjekter som har kommet svært langt i planleggingsfasen.

- I tillegg jobbes det med 10 prosjekter lokalt, som ikke har kommet frem til noe politisk behandling ennå, sier Aksnes.

Betal pr. km.
Det neste som kommer blir en «betal mens du kjører løsning», med flere passeringspunkter på motorveiene. De to første prosjektene er E 18 i Vestfold og E 6 nord for Gardermoen. I Vegdirektoratet har de allerede planene klare for hvordan de skal drive automatisk innkreving på denne måten.

- Fra Gardermoen til Kolomoen, det er der E6 og RV 3 skiller lag i Hedmark, så vil det koste i størrelsesorden 60 kroner vil jeg anta, sier Aksnes.

Vegdirektoratet håper den nye innkrevingsmodellen for bompenger kan være mulig å gjennomføre i allerede i 2008.

Stadig mer bom
Årlig investeres det rundt 10 milliarder kroner i vei i Norge. Omlag 3,5 milliarder kommer i dag fra bilistene i form av bompenger. I fremtiden regner veimyndighetene med at andelen av bompenger vil utgjøre en enda større andel av de totale veginvesteringene.

- Jeg tror aldri vi kommer over femti prosent, men jeg tror vi kan komme opp mot 40 prosent, sier Aksnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere