RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Urolige sjeler

Etter en litt flat start, blir Stefan Faldbakkens «Uro» en real thriller som foregår like mye på actionfronten som i menneskesinnet. Nicolai Cleve Broch er filmens bærende element.

Uro – Norge 2006. Regi: Stefan Faldbakken. Med Nicolai Cleve Broch, Ane Dahl Torp, Ahmed Zeyan, Bjørn Floberg, Kim Sørensen, Ingar Helge Gimle med flere

Aldersgrense – ikke satt. Verdenspremiere i Cannes. Norsk premiere først til høsten.

(SIDE2): Det har vært snakket mye om Stefan Faldbakkens nye film uten at noen har sett den. Søndag var det første visning noensinne i Cannes. Premiere er det først hjemme på høstparten når filmen åpner Haugesund-festivalen.

«Uro» er først og fremst en rå actionfilm som etter hvert gir det menneskelige dramaet mer og mer plass.

HP eller Hans Petter Hansen tilhører URO-patruljen ved Oslo politikammer. Han lever undercover i narkomiljøet, et miljø vi forstår han lett har klart å infiltrere fordi han selv har vært farlig nær feil siden av loven.

Men HP er en løs kanon, ikke minst følelsesmessig. Etter hvert trår dobbellivet hans nærmere og nærmere hans egen fortid, og når barndomsvenninnen Mette (Ane Dahl Torp) og hennes kjæreste (Ahmed Zeyan) kommer inn i bildet, er han farlig nær grensen.

For hvor langt kan du gå før du ikke bare forråder de du blir glad i, men også deg selv?

I «Uro» går actionelementet og dramaet side og side, og det blir egentlig opp til publikum hva de vil konsentrere mest om. I begynnelsen er «Uro» noe uklar? Er HP ny i gamet? Har han flere arrestasjoner under beltet? Burde han vite alle feilene han får kjeft for? Hvorfor har sjefen hans fattet en slik godhet for ham? Er han nærmest blitt omskolert fra å være ungdomskriminell?

Men etter hvert når Nicolai Cleve Broch på glimrende vis bretter ut Hans Petters vanskelige sinn blir det hele mer helhetlig. Cleve Broch gjør en av sine sterkeste roller som HP og er aller best når han er på sitt beste steinansikt der det syder under overflaten.

Det er en bragd på mange måter at han og Faldbakken på det viset klarer å skille ”Uro» markant fra ”Uno”, særlig fordi flere av skuespillerne er de samme.

Ahmed Zeyan og Ane Dahl Torp er i høy grad med på å gi filmen en sterk nerve. Og når Bjørn Floberg entrer scenen går intensiteten opp en rekke hakk. Filmens svakeste ledd er selve politiskildringene, men kanskje reflekterer man ikke så mye i en slik machoverden?

Stefan Faldbakken krever ganske mye av sitt publikum. «Uro» er en film der ikke alt staves i store bokstaver, enkelte sammenhenger må du rett og slett tenke deg til selv.

Foruten at filmen altså i begynnelsen sliter litt med å etablere tid og rom, er dette en sterk spillefilmdebut fra en ambisiøs regissør som har mer enn reinspikka underholdning på hjertet. Fireren er sterk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere