RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dårlig vei i 70 år til

Foto: Frank R. Stefferud
Sist oppdatert:
Over halvparten av de viktigste veiene her i landet har ikke brukbar standard.

Nye tall fra Vegdirektoratet viser at det vil ta 70 år å oppgradere stamveiene, med dagens bevilgninger.

Europavei 16 fra Sandvika til Hønefoss er en av de mest trafikkerte vegstrekningene i landet. I likhet med store deler av det norske veinettet er ikke standarden god nok.

Lite godt
Vegdirektoratet har kartlagt alle stamveiene i landet. Stamveier er i tillegg til Europaveiene riksveier som har grønne nummerskilt. Samlet utgjør stamveinettet de strekningene med størst trafikk.

- Mellom 50 og 60 prosent av stamveinettet vårt har ikke brukbar standard, sier utbyggingsdirektør i Vegdirektoratet Lars Aksnes til TV 2nyhetene.

- Det er ganske dramatisk?

- Det er et ganske stort tall, ja, sier Aksnes.

Han leder avdelingen som har laget kartleggingen. Den viser at bare 5 prosent av stamveinettet får betegnelsen fullgod standard. 39 prosent blir betegnet som brukbar standard, mens hele 56 prosent av de viktigste veiene her i landet stemples med betegnelsen ikke brukbar standard.

Milliardbehov
Dagens bevilgninger fra regjeringen på omlag fem milliarder kroner er for småpenger å regne i forhold til behovene som kommer til vei i årene som kommer.

- Hvis vi skal bygge opp stamveinettet til en brukbar standard, da utvikler vi ikke vegnormalstandard over alt, men en brukbar standard, vil det koste cirka 200 milliarder kroner. Dersom vi skal utvikle fullgod vegnormalstandard vil det koste oss cirka 300 milliarder, sier utbyggingsdirektøren i Vegdirektoratet.

70 år frem
Dersom ikke politikerne setter veier vesentlig høyere på prioriteringslistene sine vil de fleste av oss ha sluttet å kjøre bil for lenge siden når dagens veinett er i fullgod stand.

- Det vil ta cirka 70 år og det er veldig lang periode, som innebærer at de utbedringene vi foretar i dag egentlig ikke vil ha fullgod standard om 70 år, sannsynligvis vil de da ha blitt for umoderne, sier Aksnes.

Send en epost til: tips@tv2.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere