RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Karakterer til 7-åringer

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Karakterer allerede i 2. klasse, det er målet for Utdanningsdirektoratet.

Direktoratet ønsker å innføre en ny metode for vurdering av norske elever allerede fra andre skoleår. Vurderingen bør i første omgang gjelde for fagene mat og helse, norsk, matematikk og samfunnsfag, skriver Aftenposten.

Barneskole-elevene skal vurderes for sin kompetanse gradert som lav, middels og høy – og vurderingen bør starte allerede i 2. klasse, går det frem av brevet fra direktoratet til Kunnskapsdepartementet.

Begrunnelsen er at elevene «bedre skal forstå hva som er forventet av dem».

Men Utdanningsdirektoratet er forberedt på at forslaget kan møte kritikk og skriver ifølge Aftenposten at «Nasjonale vurderingskriterier kan oppfattes som en skjult innføring av karakterer på barnetrinnet».

- Vi er skeptiske til vurderingskriteriene. I første rekke fordi de kan oppfattes som en konkurrerende læreplan og innsnevre den profesjonelle lærers handlingsrom. Men vi ser også at kriteriene kan brukes på en måte som nærmer seg karakterer. Alle symboluttrykk for prestasjoner er vi motstandere av. Når man skal kommunisere med barn, må man bruke et annet språk, sier Haldis Holst, leder av grunnskoleseksjonen i Utdanningsforbundet til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere