RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rosa Parks benådet

Sist oppdatert:
Det amerikanske borgerrettsikonet Rosa Parks, som nektet å gi fra seg plassen på bussen til en hvit mann slik loven krevde, ble tirsdag benådet.

Alabama benådet Parks sammen med en rekke andre som hadde blitt dømt for brudd på raseskillelovgivningen i delstaten.

«Rosa Parks Act» ble enstemmig godkjent av representantenes hus i delstatskongressen.

Senatorer nektet
Tre senatorer satte seg mot benådningen. Det ferske vedtaket vil la flere hundre andre aktivister få muligheten til å slette sivil ulydighet i kampen for afro-amerikanernes rettigheter fra sine rulleblad, melder Reuters.

Parks døde i oktober 2005, 92 år gammel.

Hennes sivile ulydighet bestod i at hun nektet å gi fra seg bussetet sitt til en hvit mann 1. desember 1955. Hun ble arrestert, noe som utløste en 381 dager lang boikott der fargede nektet å bruke bussystemet i delstaten.

Martin Luther King
Boikotten ble ledet av pastor Martin Luther King, den gang en lite kjent predikant. Den førte til en dom i Høyesterett der byen Montgomery ble tvunget til å fjerne raseskillet på bussen. Til syvende og sist bidro aksjonen også til å få slutt på raseskillepolitikken ved offentlige fasiliteter i sørstatene.

Flere hundre mennesker i Alabama fikk arrestasjoner og dommer for sivil ulydighet på rullebladet sitt i forbindelse med kampen for borgerrettigheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere