RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bare én sjef i FFK

(FOTO: LISE ÅSERUD/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Knut Torbjørn Eggen førte Fredrikstad fra 2. divisjon til tippeligaen på tre år. I år tror TV 2 Nettavisen FFKs frelser får problemer med å innfri egne forventninger.

Oversikt over Fredrikstads treningskamper ligger her.

- Vi har satt oss et realistisk mål om å bli nummer sju eller bedre, sier Knut Torbjørn Eggen til TV 2 Nettavisen.

Vi frykter imidlertid at Eggen vil få store problemer med å leve opp til sin egen målsetting i comebacket som hovedtrener. Vi tror Fredrikstad igjen må ta til takke med 11. plass - samme plassering som under Drillo i fjor.

Aristokraten fra Østfold fikk en meget spesiell avslutning på forrige sesong. Klubben reddet plassen etter å ha slått Start 3-1 i siste serierunde. Det alle husker fra kampen, er likevel bildene av en livløs Dagfinn Enerly på den høsttunge matta på Kristiansand stadion.

Enerly kommer aldri tilbake til toppfotballen. Det betyr at Fredrikstad må klare seg uten et av ligaens beste innleggs- og skuddbein. Samtidig har lysluggens tragiske skade sannsynligvis bidratt til å gjøre FFK-gutta til en mer sammensveiset gjeng.

Full tillit til Eggen
Det samme har åpenbart Knut Torbjørn Eggens gjeninntreden gjort. For selv om de færreste vil snakke om det, er det ingen tvil om at Egil «Drillo» Olsens fotballfilosofi skapte interne stridigheter i spillergruppa. Først med Eggen tilbake som sidestilt hovedtrener, karret FFK til seg de nødvendige poengene for å overleve i fjor høst.

Stiftet: 07.05.1903
Stadion: Fredrikstad StadionMeritter: Seriemester: 1938, 1939, 1949, 1951, 1952, 1954, 1957, 1960, 1961
Cupmester: 1932, 1935, 1936, 1938, 1940, 1950, 1957, 1961, 1966, 1984
Trener: Knut Torbjørn Eggen
Kaptein: Bora Zivkovic
Budsjett: Presenteres 4. aprilSpillerstallen: Klikk her

Eggens fotballfilosofi er det ingen i Plankebyen som bestrider. Han har hatt suksess før - og har derfor spillernes uforbeholdne tillit. Nå er det bare én sjef i Fredrikstad. Det er i seg selv et styrketegn.

I det hele tatt er det lettere å finne styrker enn svakheter ved årets FFK-lag. Derfor er TV 2 Nettavisens noe nøkterne tips vel så mye et resultat av det høye nivået i årets Tippeliga, som av Fredrikstads manglende kvaliteter.

Variabel vinter
For vinterens treningskamper har vist at Fredrikstad kan være et lag å regne med. Seirer mot lag som Viborg, IFK Göteborg, Elfsborg og Molde er sterkt. Samtidig har FFK også gått på et par stygge blemmer. 2-3-tap for erkerivalen Sparta er intet styrketegn, selv om resultatet ga et dårlig bilde av kampen. Helgens 0-3-tap for Örgryte bør også være en tankevekker.

Fredrikstad er blant lagene med færrest utskiftninger siden i fjor. De få som er hentet inn, kan likevel vise seg å bli nøkkelspillere. Målvakten Rami Shaaban - med fortid fra Arsenal - vil sannsynligvis være en av ligaens mest solide burvoktere. Og i midtbaneleddet kan Christian Berg bli en nyttig tilvekst, i spann med lystløperen Simen Brenne.

Spillere ut:
Alexander Lund Hansen
Roger Helland
Dagfinn Enerly
Mathias Lindström
Tor Trondsen
Jørgen Petersen

Spillere inn:
Rami Shaaban
Are Tronseth
Christian Berg

Lekkasje
Nøkkelen til suksess blir å tette igjen bakover på banen. I fjor ble det for mange baklengsmål. Treningskampresultatene vitner om at lekkasjen fortsatt er latent.

Likevel tror altså trener Knut Torbjørn Eggen på en langt sterke plassering enn den 11. plassen TV 2 Nettavisen tiltror laget hans:

- Jeg er kanskje ikke så overrasket over at dere tipper oss der. Men jeg tror dere tar feil, sier Eggen - og fyrer av en bredisde mot journalister og andre selvutnevnte eksperter.

- Følger ikke nok med
- Dere legger altfor mye vekt på betydningen av nyervervelser og for lite vekt på kontinuiteten, som er en minst like viktig faktor for å oppnå suksess i fotball. Dessuten følger ikke dere i media godt nok med, hevder han.

Heller ikke supporterleder Lars Thoresen har mye tiltro til TV 2 Nettavisens vurderinger:

- Endelig har FFK levert en brukbar vintersesong hvor resultatene mot andre tippeligalag og diverse utenlandske topplag har vært bra. Jeg tror vi endelig klarer å holde oss unna bunnstriden. Litt flyt, og FFK kan ta medalje. Men gullet er det andre som kjemper om, medgir Thoresen.

10. april får Fredrikstad sin første mulighet til å gjøre TV 2 Nettavisens tips til skamme. Da innleder de årets tippeligasesong med hjemmekamp mot Brann.

TV 2 Nettavisens tips: 11. plass
Plass i fjor: 11. plass

Styrker: Solid sisteskanse i svenske Rami Shaaban. Solid stopperpar i Zivkovic/Piiroja - og supertalentet Trond Erik Berthelsen kan bli ligaens beste venstreback. På midten kombineres Simen Brennes løpskraft med Raymond Kvisviks pasningsferdigheter. Angrepspillerne utfyller hverandre med ferdigheter som luftstyrke (Øyvind Hoås), hurtighet (Brian West og Yherland MacDonald) og målfteft (Mihaly Toth). Har fått tilbake Knut Torbjørn Eggen som enerådende trener. Det har tidligere vært ensbetydende med suksess.

Svakheter: Slapp inn altfor mange mål i fjor (44). Og tre baklengs i hver av de to siste treningskampene mot ordinære motstandere som Sparta og Örgryte tyder på at FFK fortsatt har en jobb å gjøre i det defensive arbeidet. I angrepsspillet er FFK litt for avhengige av Brian West, som nesten aldri er skadefri. Det er også usikkerhet rundt nøkkelspilleren Simen Brennes fremtid i klubben. Har lagt press på seg selv med høy målsetting (øvre halvdel).

Hva tror du om vårt tips og om Fredrikstads sjanser i Tippeligaen? Diskuter fotball i Veggavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere