RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leksikon-krig

Sist oppdatert:
Krigen om kunnskap har satt sinnene hos utgiveren av Encyclopedia Britannica i kok.

I en artikkel magasinet Nature publiserte for tre måneder siden ble det slått fast at forskjellen mellom det meget velrenommerte Encyclopedia Britannica og det internettbaserte Wikipedia ikke var nevneverdig stor., skriver AP.

Krever artikkelen trukket
Forskningsmagasinet Nature mente de hadde bevist at det ofte forekom feil i Encyclopedia Britannica, og sammenlignet nøyaktigheten i publikasjonen med Wikipedia, der leserne selv kan komme med opplysninger.

Mer enn tre måneder senere har utgiveren av Encyclopedia Britannica kommet med sitt svar.

- Nesten alt ved undersøkelsen Nature har gjennomført var feil og villedende, skriver utgiveren i en artikkel. Nå krever de en tilbaketrekking av Natures artikkel.

Ikke enige
Det må de kanskje vente lenge på. Redaktør Phil Campbell i Nature har nemlig skrevet et tilsvar der han sier klart og tydelig at magasinet står ved sammenligningen.

- Vi godtar ikke anklagene fra Encyclopedia Britannica om at våre metoder var dårlige, og ikke basert på fakta. Vi er sikre på at vår sammenligning var rettferdig, heter det i brevet.

Faktafeil
Bakgrunnen for striden om hvem som er lærde kom etter en artikkel Nature publiserte på sin nettside 15. desember 2005. Der sammenlignet de resultatene fra Wikipedia og Encyclopedia Britannica side for side. Magasinet hevdet undersøkelsen din var gjennomført en nøye satt regler, og var å regne som en ekspertmening.

Artikkelen ble publisert kort tid etter at Wikipedia fikk massiv kritikk for å ha en rekke feil på høyt profilerte temaer og biografier. I Natures artikkel ble det konkludert at slike feil var unntaket heller enn regelen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere