RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aase og Bondevik sammen igjen

Sist oppdatert:
Kjell Magne Bondevik velsignet at Kristin Aase ble kastet ut av KrF i 1989. Nå blir hun en av hans nærmeste medarbeidere.

Aase er nemlig ansatt ved det nyopprettede Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, som Bondevik leder. Der skal hun arbeide i halv stilling som spesialrådgiver, og i halv stilling med ansvar for taler og artikler for Bondevik.

Abort-bråk
I disse dager i 1989 utløste den da 27-årige Aase et salig rabalder i Kristelig Folkeparti da hun som sentralstyremedlem i partiet blant annet flagget er liberalt abortsyn. De konservative kreftene i partiet var rasende, og krevde den lysende politiske stjernens hode på et fat. KrF har ingen eksklusjonsparagraf, men arbeidsutvalget i partiet vedtok følgende uttalelse:

«Arbeidsutvalget finner det ikke aktuelt i den nåværende situasjon å foreslå henne til sentrale verv i partiet.» Stort klarere kan det ikke sies at noen er uønsket. Og uttalelsen ble velsignet av daværende partiformann Kjell Magne Bondevik.

Blant dem som gikk hardt ut mot Aase var Dagfinn Høybråten og veteranen Kåre Kristiansen.

Bondevik og Aase hadde stått hverandre nært inntil dette skjedde, og det er ingen hemmlighet at hun følte seg sviktet av Bondevik. I et fellesintervju i Magasinet i Dagbladet i august i 2003 sa de to blant annet følgende om det som skjedde:

«- Jeg sto for en verdiliberal politikk og vi hadde fått stor innflytelse på partiets politikk. Abortsaken ble en beleilig sak som de konservative kreftene i partiet kunne bruke til å bli kvitt meg, sier Aase.»

Bondevik, som da satt som partileder, sa til Magasinet han ville taklet saken annerledes i dag:

«- Abortsaken hadde lenge vært sentral i partiet. Da Kristin gikk offentlig ut med sine synspunkt, ble det vanskelig for oss å takle. Det var nesten vanskeligere for oss enn om et sentralstyremedlem i Senterpartiet skulle gått ut og vært for EU-medlemskap. Men vi overreagerte og vi handlet litt febrilsk. Jeg sier dette som forklaring, ikke som noe forsvar, sier Bondevik, men legger til at det var de som mente han burde reagert enda sterkere.

- Kristin Aase var en av de unge jeg mente KrF burde satse på.»

- Med forventning
Det har ikke lykkes TV 2 Nettavisen og komme i kontakt med Kristin Aase, men Kjell Magne Bondevik meddeler, per e-post, følgende om ansettelsen:

«Jeg kjenner henne så godt at jeg vet hun vil fylle en slik stilling på en utmerket måte. Kristin Aase har en kompetanse vi trenger i Oslosenteret. Hun skal ha en kombinert stilling, dels skal hun bistå meg med taler og artikler, dels skal hun jobbe med konkrete prosjekt i senteret. Hun har hjulpet meg med taler tidligere, så jeg vet at dette er noe hun mestrer godt. Kristin har et sterkt internasjonalt engasjement og har tidligere blant annet vært engasjert i Menneskerettighetshuset og i Helsingforskomiteen. Dessuten har hun en betydelig leder og kommunikasjonserfaring som leder i Fretex og informasjonssjef i Kirkens Bymisjon», skriver Bondevik og legger til:

- Jeg ser med forventning fram til at jeg igjen får bruke hennes evner og kapasitet i et samarbeid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere