RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hodetelefonen eksploderte

(TV 2)
Sist oppdatert:
Erlend Bøe spilte dataspill med hodetelefoner, da han plutselig hørte et smell.

Forskere advarer nå mot bruken av hodetelefoner sammen med ny teknologi. I følge dem kan uvøren bruk rett og slett være helsefarlig.

Hvor farlig fikk 13 år gamle Erlend Bøe fra Florø erfare mandag - da han skulle slappe av med dataspill.

- Først hørte jeg litt dirring i disse hodetelefonene. Jeg begynte å lure på hva det var, men brydde meg ikke så mye om det. Fem sekunder etterpå sa det pang. En del føyk rett ut, sier Erlend til TV 2 Nyhetene.

Varig hørselstap
Tirsdag var Erlend til lege, og de sier til TV 2 at 13-åringen har fått markant hørselstap på høyre øre og slag i øregangen som tyder på en eksplosjon. Det er uklart hvor alvorlig hørselsskaden hans er, men det kan være snakk om et varig hørselstap.

I januar fortalte TV 2 om en 15 år gammel jente som ble døv på det ene øret. Da jenta kom borti et TV-apparat samtidig som hun hørte på en MP3-spiller smalt det kraftig i ørene og hun mistet hørselen.

At nok en hendelse som involverer ny teknologi og hodetelefoner fører til hørselsskader overrasker ikke forsker Arnt Inge Vistnes ved Fysisk institutt på Universitetet i Oslo.

- Vi bruker ny teknologi på helt nye steder som vi aldri har brukt teknologi før for å si det sånn. Og dermed kan vi få kombinasjoner av forskjellige ting som kan vise seg å ha ganske uheldige virkninger, sier han.

Russisk rulett med hørselen
- Når du har en høretelefon på deg så er det liksom ingen rømningsvei for lyden. Og hvis du får en kraftig støypuls så går alt, hele lydtrykket, rett til trommehinna og kan lage en masse krøll, sier Vistnes.

Importøren av hodetelefonene som Erlend brukte hevder det er en lydpuls fra datamaskinen og ikke hodetelefonene som forårsaket hørselsskadene.

- Lydkilden har helt klart gitt en for kraftig signal inn i hodetelefonen, sier Jo Petter Kjeldset Tura som er importør for Koss.

- Jeg tror en del unge egentlig spiller russisk rulett med hørselen sin. De stiller volumet så høyt at det liksom er på grensen til å gjøre vondt. Da balanserer de veldig nært opptil å få hørselsskader. Og hvis det da skjer noe uventet passerer du den grensen. Og da er de rett og slett skadet, sier Vistnes.

Erlend Bøe kommer til å spille dataspill fremover også, men høretelefonene kommer han til å la ligge.

Les flere saker på våre IT-sider .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere