RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pakistan ga meg selvtillit

Sist oppdatert:
Med sitt nye program oppfyller Noman Mubashir en gammel drøm. - Reisen til Pakistan gjorde meg stolt.

(SIDE2:) Vi kjenner ham som reporter fra Migrapolis, utegående moromann i «Sommeråpent» og den indiske familiefaren Arun i Postman Pat. Nå kommer han endelig på tv med noe han har hatt lyst til svært, svært lenge: å lage program om hjemlandet Pakistan.

  • Side2 tv-guide følger nye programmer her

- I stedet for å gå svanger i ni måneder, ble det ni år, humrer Mubashir og forteller om den kronglete veien som har ført ham til målet. Det har blitt rimelig vanlig å lage reiseprogrammer om andre østlige land som er godt representert blant norske innvandrere. Men Pakistan er oftest omtalt i negative og nyhetsorienterte sammenhenger, mener Mubashir.

- Syv programmer er jo fryktelig mye om kun ett land i reiseprogramsjangeren? undrer vi.

- Ja, NRK skal vel gjøre bot og bedring, kommer det humoristisk. Før Mubashir utdyper hvilke muligheter dette ga ham i å gå grundig til verks.

Ungdommer og kontraster

I seks uker reiste han rundt i landet. En unik opplevelse også for ham, å besøke hjemlandet uten familiære hensikter. Det som møtte ham var kontraster, fra tradisjonsbundne unge som var fornøyde med at foreldrene bestemte rammene om livet deres – til vestlig orienterte ungdommer som gikk på internett-kafe, festet og valgte sine egne liv.

- Pakistan er kontrastenes land. Men etter å ha møtt ungdommer fra flere deler av verden, må jeg si at en del ting er universelle. Fjortiser i Norge, Chile og Pakistan er opptatt av det samme: Kjærlighet, skole, fremtid og fester. Men den kulturelle forankringen gir ulikt syn på det, sier Mubashir og påpeker at vårt syn på andre mennesker farges av fordommer.

- Et veldig godt eksempel er gutten som deltok i Idol og samtidig stod frem som personlig kristen. Vi blir overrasket fordi vi har et klisjéfylt bilde av hvordan en kristen skal være.

Møtte kongelige

«Noman i Pakistan» er ordnet etter tema. Foruten å gi et innblikk i unges hverdag i Pakistan, viser programmet mangfoldet i den pakistanske maten, landets religioner, kulturen og naturen. I det første programmet besøker Mubashir det nordlige Pakistan som blant annet preges av en fantastisk natur.

- Åtte av verdens tjue høyeste fjell ligger i Pakistan, det er det få som vet, skildrer Mubashir.

På besøk i Chitral ved grensen til Afghanistan, ble han kjent med et par som driver et hotell.

- Det var først etterpå at jeg fikk vite at de var den avsatte prinsen og prinsessen fra før monarkiets opphevelse i begynnelsen av 1970-tallet.

I de Niros seng

De nevnte ikke sin kongelige status med et ord, men fortalte utrolige historier fra hotellet de drev. Flere kjente personer har vært gjester, blant dem Robert de Niro som gjestet området i forbindelse med en filminnspilling. Selv ante ikke hotelleierne hvem skuespilleren var, før datteren kom hjem fra studier i England og fortalte hvilket celebert besøk de hadde hatt på besøk.

- Jeg overnattet i nøyaktig samme sengen som Robert de Niro sov i, skryter Mubashir.

Slikt blir det gode historier av. Spesielt var det også å oppleve den persiske løperen på kjendisfest ved Lux Awards.

- En norsk kjendis blekner i forhold. Kjendisene der nede er så utrolig glamorøse, og elegante.

Fra nyheter til Postman Pat

Noman Mubashir fremstår som uredd og engasjert i sitt journalistiske virke. Hans gjennombrudd på tv var som nyhetsoppleser for Østlandssendingen. Etter det kjenner vi ham fra Migrapolis med våkne og balanserte reportasjer om fra det flerkulturelle Norge. Og i Sommeråpent var han pådriveren som fikk vanlige folk til å leke på direktesendt tv.

De siste par årene har han også gjort karriere i barne-tv, som stemmen til indiske pappa Arun i Postman Pat.

- Det er veldig få som har fått med seg det. Men jeg møtte en dame som fortalte at sønnen og klassen hans var stor fan av akkurat Arun, kommer det muntert fra Mubashir – hvorpå han etteraper med typisk indisk aksent: «Pat! Pat! Nå må du komme hit!»

Teaterdebut

24. mars debuterer han på teateret, i en av hovedrollene i den Bollywood-aktige oppsetningen av Ibsens «Fruen fra havet» - «Fruen fra det indiske hav» - på Oslo Nye. Han er ingen skuespillererfaring, men tok turen på audition fordi han torde å forfølge en drøm.

Opplevde jordskjelvet

Men han er ikke alltid like høy i hatten. Etter endt rundreise i Pakistan skjedde det: jordskjelvet 8. oktober i fjor som drepte flere tusener.

- Det var en skremmende opplevelse. Jeg hadde pakket tingene mine, og da jeg åpnet døra så begynte alt å riste. Det var helt forferdelig. Men kanskje mer skremmende var da vi kom til flyplassen og måtte vente i flere timer. Til slutt fikk vi vite at grunnen til forsinkelsen var at piloten var blitt drept.

Opplevelsen gjorde inntrykk.

- Har det også vært en personlig reise for deg å lage programmet?

- Ja, jeg har utviklet meg uten at jeg kan beskrive det nøyaktig i ord. Pakistan er ofte beskrevet i negative vendinger, men pakistaneren som ser serien vil oppdage at vi ikke har mye å skamme oss over. Serien har gitt meg mer selvtillit og gjort meg mer stolt av hjemlandet mitt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere