RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2 Nyhetene)

- Pappa må ha nytt hjerte

Sist oppdatert:
Akutt mangel på donorer gjør at småbarnsfar Terje Aarsand har ventet på et nytt hjerte i nesten ett år, og lever på lånt tid.

Telefonen er blitt det viktigste i livet hans, og kofferten står alltid ferdigpakket. Men beskjeden om at et nytt hjerte er klart, har ikke kommet. Nå er det gått snart ett år, og Terje Aarsand lever på overtid.

- Jeg har fått mye bank, men jeg er fortsatt klar til å ta en fight til. Bare noen kan være oppegående nok til å si ja når de blir spurt om å være donor, sier Terje til TV 2 Nyhetene.

Trakk feil lodd
Søsteren Unni er på besøk, og har med seg hilsener fra Terjes tre barn. De savner pappaen sin. Selv yngstemann på seks vet nøyaktig hva pappa trenger - et nytt hjerte - og har tegnet et til ham.

Terje er en av mange som står i fare for å dø i organkø. Norske sykehus har for dårlige donorrutiner, og tar inn færre organer enn det de har tilgang på. I tillegg har svært få donorkort, og de pårørende sier ofte nei til donasjon.

- For de pårørende er det en flott mulighet til å bearbeide sorg og å gi døden mening. I hvilken annen sammenheng har man mulighet til å redde fire-fem andre menneskeliv, spør Terje.

Terjes hjerte ble ødelagt etter en operasjon. Tross innoperert pacemaker har han bare 13 prosents hjertefunksjon igjen.

- Jeg har vært idrettsmann hele livet, og klatret både høyt og lavt. Det har aldri vært grenser for noen ting. Plutselig så sa alt stopp. Jeg trakk feil lodd, for å si det slik.

For dårlig trening
Nå er Terje så dårlig at Haukeland sykehus ikke greier å ta vare på ham lenger. I går måtte han flyttes til hjerteavdelingen ved Rikshospitalet. Selv har han fortsatt håp, men innser at reisen til Oslo kan bli hans siste.

I fjor døde 28 mennesker på Rikshospitalet mens de ventet på klarsignal fra en donor eller pårørende. Opp til 40 prosent av aktuelle donorer sier nei - selv om det handler om død eller liv for et annet menneske.

Norge ligger bak både Finland, Tsjekkia, Irland, Portugal og Latvia når det gjelder antall donasjoner i forhold til folketall. Helsepersonellet vårt har rett og slett for dårlig trening i å spørre aktuelle donorer på riktig måte.

- Vi oppdager det for sent, på den måten mister vi mange som kunne vært donorer, sier Gisle Nødtvedt, styreleder i Stiftelsen for organdonasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere