RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Først på ski ned Everest

Sist oppdatert:
Tormod Granheim (31) har ikke beskjedne mål med sin skikjøring. I vår skal han kjøre ski ned Mount Everest.

CHAMONIX (TV 2 Nettavisen): Det har ikke noen i verden gjort før ham.

I fjor mistet seks mennesker livet i forsøket på å bestige Everest. Nå skal altså Thomas og svenske Tomas Olsson (29) kjøre på ski ned den fryktede nordveggen via Norton-renna. Det betyr rundt 3000 høydemeter i en helning på mellom 50 og 60 grader.

Ingen nybegynner
De fleste vil vel karakterisere bærumskaren som en klar selvmordskandidat. Det er han langt fra enig i.

- Det finnes mer kostnadseffektive og mindre slitsomme måter å ta livet på seg, sier han med et smil om munnen.

Og han har dekning for det han sier. Han er ikke nybegynner i det å kjøre på ski ned fra høye fjell. Han har kjørt ned fra toppen av verdens sjette høyeste fjell, Cho Oyu (8201 moh) – uten oksygen. Samt Muztagh Ata (7546 moh) i Kina.

Den svært rutinerte klatreren Jon Gangdal, som selv klatret Mount Everest fra nord i fjor, karakterisserer Tormod som en «fornuftig galning».

- Det virker som om han ikke tar allverdens sjanser – og svært sjelden passerer «point of no return», sier Gangdal til TV 2 Nettavisen.

Skummelt «punkt»
Og det er Tormod enig i.

- Det er et skummelt punkt å passere. Det er jo ikke så mange steder som er «point of no return» her i verden. Ett av dem er hvis du har tatt med deg et statisk tau i stedet for en dynamisk. Da kan du bare rappellere og ikke klatre oppover. Da har du gjort det vanskelig for deg selv.

- Det som jeg mener er at faren er individuell. Sånn at det er avhengig av hva du trener. Sånn som når jeg trener her ligner på det miljøet du møter i fjellet. Så jeg mener jeg er bedre forberedt enn de som velger å gå langrenn i Nordmarka, sier han til TV 2 Nettavisen.

Bor i Chamonix
Tormod bor i Chamonix store deler av året – og trener daglig opp mot, og over 4000 meter. Han har kjørt mange av de vanskeligste rennene i Aiguille du Midi-massivet. Og selvsagt selve Mont Blanc (4806 moh) flere ganger.

- Jeg tror det er veldig viktig å trene daglig i det miljøet som venter en i Himalaya. Både klatre- og skikjøringsmessig. Og ved å være så pass mye i høyden før vi reiser, så er vi allerede akklimatisert til Base Camp-høyde, understreker han.

Tomas og han planlegger å være svært raske med toppstøtet. I stedet for å bruke mye tid i Advanced Base Camp (6400 moh), har de tenkt til å holde seg i Base Camp (5000 moh). Og i stedet akklimatisere seg ved å klatre 7000 meterstoppene rundt BC. Det er en krevende marsj på 25 km mellom BC og ABC.

Tormod mener det har lite for seg å bruke opp kreftene på å vandre lange dagsmarsjer på 25 km tur/retur når man skal opp på Everest..

Sparer krefter
- I mine øyne så er det mange som gjør feil når de skal klatre Everest. Det er liksom om å gjøre å komme lengst mulig fram. Men man sparer masse krefter på å sove på 5000 meter, i stedet for på 6400 meter over havet.

- På selve toppstøtet er det om å gjøre å være raske. På det området har ikke nordmenn kommet så langt. Da jeg var på Cho Oyu gjorde jeg unna fem dagsarsjer på 24 timer. Dermed var jeg kortere tid i den store høyden, og var mindre disponert å få høydesyke, understreker han.

De satser nå på å kun være 48 timer over 6400 meter. Planen er å gå fra ABC til Camp 2 – på 7500 meter – og deretter rett til toppen på 8850 meter.

Få camper
Normalt er å bruke ytterligere to eller tre dager på toppstøtet. Dette altså etter at akklimatiseringa er fullført.

- De som bruker flere camper må være i aktivitet mye lengre. På Cho Oyu var jeg i aktivitet 13 timer på toppstøtet. Deretter sov jeg bare tre timer i high camp og gikk ned til BC, forteller han.

Ferden til Himalaya starter i slutten av mars. Deretter følger minst èn måned med akklimatisering, før de tidligst rundt 10. mai kan gjøre ett toppforsøk. Klatretillatelsen løper ut rundt 9. juni. Hvis de da ikke har kommet seg ut av Tibet, vanker saftige dagsbøter.

TV 2 Nettavisen og God Morgen Norge skal følge Tormod og Tomas både opp og ned Mount Everest. Følg med!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere