RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Raser mot Årdal-pakke

Foto: Tor-Arne Sandnes, Arctic Intermedia (Scanpix)
Sist oppdatert:
Både en Ap-topp og Frp raser mot store deler av redningspakken som næringsminister Odd Eriksen (Ap) vil legge fram i Årdal i kveld.

Ap-politiker Rolf Terje Klungland og FrPs næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg advarer regjeringen mot å gi million-subsidier til en ny dørfabrikk i Årdal.

- Jeg frykter at etableringen av Dooria-fabrikken i Årdal kan ramme arbeidsplasser ved Nordic Dørfabrikk i Lyngdal, sier stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland (Ap) til TV 2 Nettavisen.

Dermed ser det ut som om Eriksen kan bli nødt til å snu i døra når det gjelder tiltakene som skal kompensere for at 200 arbeidsplasser ryker ved aluminiumsverket til Hydro. Håpet var at omtrent 60 personer skulle lage dører i Årdal.

Støtte i boks
Allerede 1. februar vedtok styret i Innovasjon Norge å støtte etableringen av Dooria-fabrikken i Årdal med tilskudd og lån på i alt 79 millioner kroner.

- Fabrikken gir arbeid til et stort antall personer som ikke lenger vil ha jobb hos Norsk Hydro i Årdal når aluminiumsproduksjonen her trappes ned fra 2007, skrev styreleder i Innovasjon Norge, Steinar Olsen i pressemeldingen som Innovasjon Norge sendte ut.

Kampen om arbeidsplasser

* Statens forurensningstilsyn (SFT) har pålagt Hydro i Årdal å sørge for renere drift av Søderberg-ovnene innen 01.01.2007. I stedet for å modernisere har styret i Hydro bestemt seg for å stenge ovnene.

* 200 arbeidsplasser står i fare, og SFT sier nå at Hydro kan søke om utslippstillatelse på grunn av samfunnsmessige forhold.

* Hydro-ledelsen har ikke sagt om de vil søke om utslippstillatelse.

* Staten eier 43,8 prosent av Hydro. I valgkampen lovte de rødgrønne en aktiv næringspolitikk.

* Dooria ble startet i Sverige i 1908, og fusjonerte med Fjordetre Gruppen i 2002. Bedriften er eid av norske eiere, og har totalt seks fabrikker.

Klungland frykter at subsidiene vil true 150 arbeidsplasser ved Nordic Dørfabrikk i Lyngdal.

- Å gi støtte til en ordinær produksjon som dørproduksjon er ikke innovasjon. Dørproduksjon er ikke nyutvikling, men ren produksjonsutvikling, i alle fall når det er konkurrenter i Norge som ikke får støtte, sier han.

Han er skuffet over at planene om å produsere solceller i Årdal er lagt på is.

- Det ville betydd en nyutvikling av arbeidsplasser.

- Flytter problemet
FrPs næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg mener at statlige subsidier har aldri vært noen god næringspolitikk.

- Dette er jo helt håpløst. Hva vil regjeringen gjøre dersom de andre dørprodusentene i Norge nå går konkurs på grunn av Dooria-etableringen i Årdal? Vil de gi de bedriftene subsidier også, spør Korsberg.

Korsberg er enig i at staten kan bidra med omstillingsmidler i Årdal, slik at man unngår dramatisk høy ledighet dersom Hydro legger ned deler av produksjonen.

- Dette kunne vært unngått dersom industrien i Norge fikk rammevilkår det var mulig å leve under.

- Ikke usolidarisk
Tillitsvalgt ved Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund ved Øvre Årdal, Bjørn Øvstetun, er ikke enig i at det usolidarisk av ham å si ja takk til dørproduksjon.

- Det har ikke kommet op før at andre føler seg truet. Men hadde ikke bedriften kommet hit, hadde den blitt lagt til Nord-Sverige, sier Øvstetun til TV 2 Nettavisen.

Eriksen kommer på besøk til Årdal onsdag ettermiddag. Han skal først ha omvisning ved Hydro Aluminium klokka 16.00, før han møter ordføreren i Årdal, arbeiderpartimedlemmer og representanter fra LO.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere