RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rente, kunnskap og spark til røde fugler

Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Etter sentralbanksjef Svein Gjedrems årstale, tror samfunnstoppene på svak renteoppgang og at norske studenter bør lære seg matte.

Norges Bank-sjef Svein Gjedrems holdt sin årlige oppsummering torsdag kveld. Ifølge økonomene var det ikke mye nytt i talen.

Sentralbanksjefen gjentok som så ofte før at låneveksten hos norske husholdninger gir grunn til bekymring, og at renten skal opp i små - og ikke hyppige - skritt.

I tillegg uttalte Gjedrem at statlige selskaper unngår å stagnere kun dersom de er underlagt samme markedsdisiplin som andre. Et annet aspekt som ble trukket frem var at mattekunnskapene hos ferske studenter har gått sterkt tilbake de siste årene.

- Irettesettelse av «røde fugler»
En rekke norske politikere og næringslivstopper overvar talen, og inntrykkene var mange.

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss mener Norges Bank-sjefen kom med et lite spark til alle som ivrer for større statlig kontroll.

- Det var en klar irettesettelse av de røde fuglene i SV og Ap, som tror man kan drive statlig eierskap ved intervensjon, sier Foss.

Han påpeker at også staten må forvalte etter aksjelover og andre regler, i likhet med øvrige eiere.

Redd for kompetansemangel

- Det var to punkter som var spesielt bra. Det ene var oppfordringen til staten om å være en forutsigbar eier. Det andre var den enorme betydningen av gode kunnskaper i fremtiden, sier investor Johan H. Andresen jr. til TV 2 Nettavisen på vei ut av bankens lokaler.

Andresen mener det allerede er for få mennesker med rett kompetanse i flere miljøer. Han tror det kan bli vanskelig i fremtiden dersom ikke norske studenters lærdom kommer på plass.

- Dersom realkunnskapen går ned, og etterspørselen etter den samme kunnskapen stiger, kan vi få en uheldig reaksjon, påpeker Andresen.

- Svak renteoppgang
Milliardær Stein Erik Hagen synes i likhet med Andresen at kommentarene om mattekunnskap var oppsiktsvekkende. Men Hagen er mest opptatt av fremtidige rentehevinger i kombinasjon med lånevekst.

- Plansjene der Gjedrem viste konsekvensene for familier med lav inntekt ved økte renter gjorde inntrykk, sier Hagen til TV 2 Nettavisen.

Han viser til sentralbanksjefens uttalelser om at en familie med halvannen million i lån og inntekt på til sammen 600.000 kroner vil slite ved rentehopp på tre prosent.

- Jeg sitter også igjen med følelsen av at vi vil se en svak, svak renteoppgang fremover, tror den tidligere kjøpmannen.

Må unngå overoppheting
Finansminister Kristin Halvorsen bet seg merke i bekymringen rundt den kraftige kredittveksten.

- Det var en påminnelse om at en del husholdninger, spesielt unge førstegangsetablerere, har høy gjeld, og vil ha problemer med å klare en renteheving, sier Halvorsen til TV 2 Nettavisen.

- Hva kan dere i regjeringen gjøre for å unngå situasjoner der mange får gjeldsproblemer?

- Vi må passe på at vi fører en ansvarlig politikk, for å unngå overoppheting når det er gode tider med økonomisk vekst, mener finansministeren.

Tror ikke på økonomene
I takt med at sysselsettingen har strammet seg til, har stadig flere økonomer ropt om høyere rente. I årstalen synes fungerende LO-sjef Roar Flåthen at sentralbanksjefen heller kaldt vann i blodet på de ivrige økonomene.

- Gjedrem støttet ikke økonomenes ønsker om kraftigere renteøkning, men la tvert i mot vekt på en mer langsiktig og stabil utvikling, sier LO-toppen til TV 2 Nettavisen.

Men heller ikke Flåthen kan komme unna at renten skal opp, selv om han tror det vil ta en stund.

FLERE BILDER FRA ÅRSTALEN:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere