RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nei til Saabye-novelle

Sist oppdatert:
Novellen «Grisen» av Lars Saabye Christensen kunne vært publisert i Berlingske Tidene i dag, men den danske avisen fikk nei.

Det er det danske forlaget til vinneren av Nordisk Råds litteraturpris som skal ha frarådet publiseringen, skriver VG.

Etter raseriet rundt karikaturtegningene av profeten Muhammed i Jyllands-Posten er Cappelens Forlag i Norge kritisk til den danske avisens motiver for å trykke novellen. Direktør Anders Heger i Cappelen sier til VG at han tror det handler om den politiske situasjonen i Danmark, hvor avisen håper novellen skal spille en politisk rolle og øke temperaturen i en politisk diskusjon.

Saabye Christensen mener diskusjonen er sårbar, men uttaler til avisen at man er ute å kjøre om man tviler på ytringsfriheten. Berlingske Tidenes kulturredaktør Jakob Høyer sier de ikke trykker novellen i morgen. Men han sier til VG at han kjenner «Grisen» som et fremragende stykke litteratur, og at novellen ikke har noe med tegningene av Muhammed å gjøre.

Novellen er utgitt i Danmark i novellesamlingen «Oscar Wildes heis». Lars Saabye Christensen får himmelfallen omtale av det danske kritikerkorpset.

«Grisen» handler om to dødssyke menn på et sykehus, en nordmann og en pakistaner. På veggen henger en barnetegning av en gris som nordmannen finner trøst i, men familien til pakistaneren river ned tegningen, da grisen etter islamsk lære er et urent dyr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere