RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stiller ut homo-dyr

Sist oppdatert:
Homofili er dokumentert hos 1.500 dyrearter. Naturhistorisk museum planlegger en stor utstilling til høsten.

- Poenget med utstillingen er å sette fokus på et fenomen som lenge har vært kjent, men få snakker om, nemlig hvor utbredt homoseksualitet er i dyreriket, sier prosjektleder for utstillingen «Mot naturens orden?», Geir E. Söli, til TV 2 Nettavisen.

Se web-tv her (abonnement).

Han tror utstillingen kan bidra til å undergrave fordommer mot homofile.

- Et argument man ofte møter, ikke minst fra religiøst hold, går ut på at et forhold mellom to av samme kjønn er imot naturens regler. Ved å dokumentere hvor vanlig dette er i dyreriket tilbakeviser vi dette argumenter, sier Söli.

- Det viser seg for eksempel av opptil 20 prosent av parene blant hettemåkene er av samme kjønn. Hos 1.500 arter har man dette fenomenet godt dokumentert i nyere tid. Prosentandelen homofile dyr varierer fra fem til over førti prosent. Rekorden innehas av en papegøyeart, sier Söli.

- Sex i alle varianter

På utstillingen vil Naturhistorisk Museum vise frem fotografier, tekst og utstoppede dyr.

- Dvergsjimpansen, en av dyreartene som står mennesket aller nærmest genetisk, er ekstrem. Arten har sex i alle tenkelige varianter, både mellom individer av samme kjønn, samt mellom eldre og yngre individer og i alle tenkelige varianter. Forskning viser at 100 prosent av individene er bifile, sier Söli.

- Også hos spekkhoggeren er det dokumentert livslange parforhold mellom hanner. Dette involverer også seksuelle handlinger, det er altså ikke bare gode kamerater det er snakk om.

 Opprørt

Pinsepastor i Oslokirken Jan-Aage Torp er opprørt over utstillingen.

- Det bør være bedre ting å bruke skattebetalernes penger til enn å arrangere en utstilling som skal legitimere homoseksualitet ved å vise hva som skjer i dyreverdenen, sier Torp til TV 2 Nettavisen.

- Det er to ulike kjønn, som fra naturens side er ment for å produsere barn, sier Torp.

- Men hva da med dyrene som fra naturens side er homofile?

- Bare fordi denne såkalte forskeren sier dette på TV 2 vet ikke jeg om det stemmer. Jeg regner med at andre forskere nå vil etterprøve dette, men om så var tilfelle betyr ikke det at dette er noe bra. Det kan være en pervertering eller skjevhet vi heller burde hjelpe dyrene til å kurere, sier Torp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere