RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full seier for Medhaug

Sist oppdatert:
Jan Birger Medhaug vant en knusende seier etter å ha blitt saksøkt av kvinnen som hevder hun ble voldtatt av den tidligere KrF-toppen.

STAVANGER/OSLO (TV 2 Nettavisen): I stedet for å få erstatning og oppreisning fra Medhaug er Ann-Karin Bleivik dømt av Karmsund tingrett til å erstatte Medhaugs saksomkostninger med cirka 70.000 kroner.

Det kommer frem i dommen fra Karmsund tingrett fredag. Medhaug, som hele tiden har hevdet at det seksuelle samværet med Ann-Karin Bleivik var frivillig, ble saksøkt og krevd for 100.000 kroner i erstatning og oppreising.

Saken mot Medhaug var en sivilsak, ettersom Riksadvokaten henla voldtektspåstandene som intet straffbart forhold. Beviskravene i sivile saker er lavere enn i straffesaker, men likevel ble Medhaug frifunnet.

Ingen voldtekt
I retten gjentok kvinnen utallige ganger at Medhaug hadde voldtatt henne i januar 1993. Til tross for henleggelsen fortsatte kvinnen å hevde at det var snakk om en voldtekt. Nå har også Karmsund tingrett gitt klart uttrykk for at de ikke tror på kvinnen.

I dommen heter det blant annet: «Beskrivelsen av selve overgrepet er ikke spesielt troverdig».

Det var i 2003 at påstandene om seksuelle overgrep fra Medhaugs side ble kjent. Kvinnen påstander ble trodd både av KrF lokalt i Rogaland, og ikke minst av daværende KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland.

Bleiviks beskyldninger mot Medhaug førte ham ut av partiet og fikk også konsekvenser for både Svarstad Haugland og Einar Steensnæs. Begge de tidligere statsrådene er nå ute av rikspolitikken. Steensnæs sier til TV 2 Nettavisen at han ikke vil kommentere dommen.

Under rettssaken i Haugesund sist uke innrømmet Svarstad Haugland overfor TV 2 at Medhaug-saken var en klar årsak til dette.

I retten sist uke gjentok Svarstad Haugland sin støtte til kvinnen, og understreket at hun fortsatt mente at kvinnen var troverdig.

- Hun kontaktet meg da Søviknes-saken raste som verst. Hun sa saken hadde aktualisert noe hun hadde vært utsatt for. Hun sa det var et overgrep men ikke hva det gjaldt, eller hvem som hadde gjort det, sa kvinnen.

Selv oppfattet KrF-toppen episoden slik at Medhaug overrasket kvinnen med hans oppførsel.

- Jeg oppfattet det slik at han trådde over en grense, fortalte Valgerd i retten.

Det mente altså ikke retten som i tillegg til å fastslå at det ikke forelå bevis for noe seksuelt overgrep, og så la til grunn at kravet om erstatning var foreldet.

Anker trolig ikke
Ann-Karin Bleivik vil ikke kommentere dommen overfor TV 2.

- Ring meg igjen senere, er hennes eneste kommentar.

- Vi tar til etterretning at retten ikke etter ti år finner skaden tiltrekkelig bevist. Det har vært viktig for henne å komme frem med sin versjon, og vi kan bare notere oss tingrettens konklusjon, sier Bleiviks advokat, John Christian Elden, til TV 2 Nettavisen.

Bleivik har en måneds ankefrist, men ifølge Elden er det lite trolig at saken går videre.

Vurderer erstatning
Medhaug sier gjennom sin advokat, Bjørn Vikse, at han er meget fornøyd med dommen.

- Jeg kan legge til at vi heller ikke er overrasket, sier Vikse. Foreløpig vil han ikke si hva han klient videre vil gjøre med saken, men bekrefter at de nå vil vurdere et søksmål mot Ann-Karin Bleivik for å få erstatning for de økonomiske tapene Medhaug har lidd som en følge av hennes påstander.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere