RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt flykaos tirsdag?

Sist oppdatert:
Leder for Norsk Flygerforbund Jens Lippestad har advart SAS om at det kan bli nytt flykaos tirsdag, etter at 150 flygninger ble kansellert mandag.

Dermed kan ikke Norsk Flygerforbund garantere at morgendagen ikke preges av sykmeldte flygere, og kansellerte SAS-fly. Mandag var tusenvis av passasjerer ofre for en rekke sykmeldinger blant SAS-piloter i Norge.

Antallet innstilte flyavganger har steget til 150 og det ventes flere kanselleringer utover kvelden mandag. SAS Braathens utelukker ikke at kaoset fortsetter på tirsdag.

Etterdønninger
Seniorrådgiver Knut Løvstuhagen i SAS Braathens sier at SAS Braathens foreløpig ikke har oversikt over tirsdagens flytrafikk og at det vil først være klart tirsdag morgen.

- Det vil være etterdønninger, sier han.

Det er både innenlands og utenlandsflyrutene som er rammet, og på Oslo Lufthavn Gardermoen er hele 73 flyavganger blitt innstilt.

- Vi har forsøkt å beskytte de lengste rutene som går til Sør-Europa til den grad det er mulig, sier han.

Booker om
Grunnen til at strekningene til Sør-Europa prioriteres, er fordi det bare er en avgang i løpet av dagen og i noen tilfeller bare tre avganger i uken, mens på innenlandsflygningene finnes det ruter med andre flyselskaper. Løvstuhagen forteller at de forsøker å avhjelpe passasjerene ved å booke dem om til andre fly. De som har flygninger i dag og i morgen kan booke om til en annen dag, opplyser Løvstuhagen.

I løpet av mandagen har det vært innrapportert rundt 50 sykemeldinger blant SAS-pilotene og flere fryktes.

- Vi kan ikke utelukke at dette vil fortsette, sier Løvstuhagen.

Mot ulovlige aksjoner
Blant de tillitsvalgte i Norsk Flygerforbund er man klar på at dette ikke er en aksjon som de har regien på, og at de advarer sine medlemmer mot å aksjonere ulovlig.

- Vi har intet grunnlag for å kalle dette en ulovlig aksjon. Vi har derimot advart SAS mot at vi ikke kan garantere at vi kan kontrollere våre medlemmer hvis de tar de avgjørelsene de nå har gjort. Samtidig prøver vi å informere våre medlemmer så godt som mulig om hva situasjonen er, og vi sier klart fra at det er lite å tjene på ulovlige aksjoner, sier Lippestad til TV 2 Nettavisen.

Avgjørelsen det er snakk om, er overføringen av SAS-pilotene fra mor-konsernet SAS, til nasjonale selskaper som SAS Danmark og SAS Braathens. Pilotene frykter dette gjør dem mer utsatt for konkurranse fra billigere piloter, og at jobbene deres dermed står i fare. Dette avviser SAS på sin side.

Hard strid
- Dette skjer utenfor våre tariff-forhandlinger, og det er det vi reagerer mest på. Alle våre juridiske rådgivere sier at dette er i strid med det regelverket vi og SAS er enige om, sier Lippestad.

Striden i SAS har pågått over lengre tid. Sist uke ble det besluttet at de danske pilotene skulle overføres til det nasjonale SAS Danmark. Det utlyste åpenbare streiker i Danmark, og det spekuleres nå i om sykmeldingene i Norge er en sympatireaksjon overfor danske kolleger. TV2-nyhetene meldte mandag kveld at hele 270 SAS Braathens avganger var blitt kansellert i Danmark som følge av streiken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere